Писмо на Ван Гог и Гоген се продаде за €210 600

Писмо, написано съвместно от Винсент Ван Гог и Пол Гоген, беше продадено за 210 600 евро на търг в Париж

Писмо на Ван Гог и Гоген се продаде за €210 600 | StandartNews.com

Изключителната кореспонденция между двама от най-големите художници на 19 век, Винсент ван Гог и Пол Гоген, за посещенията им във френски бордеи от 1888 г., е продадена за 210 600 евро на търг в Париж, предаде Guardian.

Ван Гог пише: „Гоген ме интересува изключително много като човек - силно. Дълго време ми се струваше, че в нашата мръсна работа като художници имаме най-голяма нужда от хора с ръце и корем на работник. По-естествени вкусове - по-влюбени и доброжелателни темпераменти - от упадъчния и изтощен парижки парижанин. “

Писмото от 1-2 ноември 1888 г. е адресирано към техния приятел Емил Бернар - по-малко от две години преди Ван Гог да умре на 37-годишна възраст.

Гоген пристигна в Арл, където живее Ван Гог, на 23 октомври 1888 г. и двамата прекарват няколко бурни месеца, рисувайки заедно.

По време на съдбовното посещение Ван Гог губи ухото си, подарявайки го по-късно на прислужница в бардак.

Инцидентът фактически слага край на често обтегнатите му отношения с Гоген.

В писмото, продадено от Aristophil Collections и двамата мъже настояват, че изкуството се насочва към онова, което Ван Гог нарича „необятен ренесанс“.

Ван Гог дава химикалката на последната страница на Гоген, който пише: „Не слушайте Винсент. Както знаете, той се впечатлява лесно".

Що се отнася до „идеята му за бъдещето на ново поколение в тропиците като художник“, то „ми се струва абсолютно правилно и продължавам да възнамерявам да се върна към него“.

Гоген реализира идеята за работа на художника в "тропиците", като отиде да живее и твори във Френска Полинезия, където умира през 1903 г., на 54 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай