Петте страсти на Христо Стоичков

Легендата разказва специално за "Стандарт" за любимите си занимания

Петте страсти на Христо Стоичков | StandartNews.com
  • Легендата разказва специално за "Стандарт" за любимите си занимания
  • Камата навърши 55 години. След успешната кариера във футбола, вече е и доказан журналист

Христо Стоичков е велик. Той е единственият българин, печелил "Златната топка" (1994 г.), както и триумфирал в Шампионската лига (1992). През 1990-а той взима и "Златната обувка" за голмайстор номер 1 на Европа. Многократен шампион с ЦСКА и Барселона и бронзов медалист с националния от САЩТ 94, където стана и голмайстор на турнира. Всички знаем за това какъв магьосник е Ицо с топката. Тези, които не знаят, могат да го прочетат в книгата "Христо Стоичков - историята", която той написа заедно с Владо Памуков.През 2020 г. Стоичков пусна на пазара своя марка за дрехи H8S, а също така и свой сайт - www.8hristo.com, на който феновете могат да научат всичко най-актуално за него, а и да си поръчат стилна дреха.На 8 февруари Камата навърши 55 години. След успешната кариера във футболаСтоичков вече е и доказан футболен журналист. От 6 години той работи като телевизионен анализатор, коментатор и репортер в американския испаноезичен телевизионен гигант TUND (бивш Univision Deportes), както и за мексиканската "Телевиса". Притежава треньорски лиценз "Про", който му позволява да води отбори на най-високо ниво. Най-големият му успех като наставник е второто място в първенството на РЮА с Мамелъди Съндаунс през 2010 година.За читателите на "Стандарт" Камата разкри, какви са неговите 5 любими хобита и как се е запалил по тях.

Лов: И тук опитаха да ме докопат измислени герои, но им се оказаха твърде малки цевите

Запалих се по лова след края на футболната ми кариера. Може би стана покрай приятелството ми с Емил Димитров, който е стар майстор в бранша. Интересно ми стана. Да не мислите, че е лесно? Ставаш в 3-4 часа сутринта, стоиш на чакало в гората и дебнеш. В един момент обаче ми стана интересно и странно - някакво успокояващо чувство. Нищо, че съм сам в гората и студа. За жалост и тук опитаха да ме докопат някакви измислени герои, но им се оказаха твърде малки цевите. Малък  калибър извадиха за бат ви Ицо. Никога не съм бракониерствал! И никога не съм стрелял непозволено по животни. Напротив! Без значение дали съм в България, Южна Африка или Америка, спазвам правилата на сто процента. Извадиха снимки с мои трофеи, които обаче са напълно законни. И опитаха да кажат - Христо Стоичков е лош. Така да е. За завистниците няма да стана добър. Те никога няма да знаят на колко хуманитарни каузи съм помогнал. Могат да питат моя голям приятел Симеон Калоянов в Йоханесбург, който знае историята на всеки един от трофеите ми в ЮАР.

Риболов: Мразя хвалипръцков-щината, но тук я приемам

Слава Богу, тук никой не ме е обвинявал в бракониерство. Подобно на лова и в такива моменти много се успокоявам. Това явно ми е нужно след като животът ми постоянно върви в шумотевица. А с риболова не само оставаш сам сред природата, но и си най-спокоен. Релаксираш тотално. Много обичам да похапвам риба, но когато сам съм я хванал, сякаш ми е по-вкусна.В Маями често наемаме яхти, за да ходим на риболов. Там рибите нямат нищо общо с тези в България. Много по-големи и разнообразни като видове са. И ще ви призная - мразя хвалипръцковщината, но в риболова я приемам. Това е част от играта, от удоволствието. Вероятно защото и аз  обичам да се хваля с улова и да разтягам локуми.  Вероятно ще искате да ви разкажа някоя  история, както казва обичаят? Няма проблем! Веднъж с приятели в Америка хванахме акула. Наистина беше голяма. Не беше бяла акула като от филмите. Но всички се стреснахме. Не може една акула да ни уплаши! Абе на приказки не може. А иначе месото й не е най-вкусното, но все пак стават хубави котлети. Няма и как такъв улов да не "седне" на масата.

Карти: Не признавам премиер, милионер - прошка няма!

Първо да ви кажа - Христо Стоичков не играе карти. Христо Стоичков преподава как се играе на карти! Свидетели - мноооого. Обожавам да играя на белот или сантасе - зависи колко хора сме. Не признавам премиер ли, милионер ли, какъв е. Прошка няма! Любими "клиенти" са българските милионери тежка категория от  Чикаго - Чап и Фил. Много се забавлявам, когато мистър Фил каже на мистър Чап: "Аз съм богатият, а ти - известният!". И да разведри малко обстановката след като съм ги бил като тандем с първия партньор, който ми е попаднал пред очите. А аз се наслаждавам не само като ми дойде каре валета.Никога обаче не играя карти на пари. Нямам нужда от подобна тръпка. А и току виж заради картите ме нарекли и Е обирджия.

Голф: С Краси Балъков правим оспорвани дуели

Запалих се по този спорт още във времената, когато бях активен футболист, но в края на кариерата ми. В Щатите, където голфът е много популярен. Игрища - колкото искате и все хубави.Да, някой ще каже, че е много лежерно. Но дойде при мен късно тази  лежерност. Но както се казва - по-добре късно, отколкото никога.  В ЦСКА, "Барса", "Парма", националния отбор нямах време за голф, защото всеки ден ми беше разчертан до последната секунда. Но в края на кариерата в  Чикаго и Вашингтон беше друго - можех да разпускам със съотборници и приятели. Стана ми интересно. А и във времето задобрях. Може да попитате Краси Балъков, макар че и той е майстор в голфа. Когато сме в България, редовно правим оспорвани дуели. Голфът е място, където можеш дълго да си говориш за различни неща от живота - професията, семейството, приятелите и да си спортуваш.

Футбол: В колекцията ми са световните звезди и приятели,на които съм взел интервю

Казвам го като пето хоби, а то всъщност е целият ми живот. Още от времената когато баничката и бозата след тренировка бяха вкусни за децата. Футболът се превърна в мисия на живота ми. Мечтаех да стана национал на България, сънувах как ми връчват "Златната топка"... Хубаво е, че когато се събудих по-късно във времето, не само топката спечелих, но и две "Златни обувки" взех даже. Както и да е. Спомени. Минали неща, а аз не живея с миналото.  Футболът още е в кръвта ми, в главата и сърцето ми. Дори когато природата ме накара да кажа "Стоп", знаех, че без него не мога да живея.  Футболът ме зарежда и до днес. Бях играч, треньор, сега съм анализатор в голяма и авторитетна телевизия - TUDN. Да кажем, че съм извървял целия път. Преди колекционирах отборите, на които съм вкарал гол. Сега в колекцията са световните звезди и приятели, на които съм взел интервю. Моите са различни от тези на типичните спортни журналисти. По една причина - защото съм бил рамо до рамо, съблекалня до съблекалня, а с някои даже и лют съперник. Но всички като цяло  сме безкрайно предани на Цар Футбол. Ако искате, го наречете хоби. Ако искате - страст. За мен той е живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай