Петко купил пушки с пари от рента

Стрелецът се прочул като пакостник още като дете

Петко купил пушки с пари от рента | StandartNews.com

Стрелецът от Лясковец Петко Савов Петков е имал солидни доходи като рентиер. Това разкриха пред "Стандарт" съседи на 53-годишния мъж, който уби барета и рани трима негови колеги при опита да бъде задържан. Петко имал в наследство много ниви. Част от тях продал, а другите давал на арендатори и оттам получавал приходи. Това обяснява и как безработният Петков си е купил няколко скъпи ловни пушки. "На никой не му беше ясно с какви пари живеят Петко и майка му Стефанка, след като той цял живот не се е хващал на сериозна работа, а майка му получаваше около 300 лева от собствената си пенсия и пенсията от баща му. С тези пари двама души и цяла къща трудно се издържат и се чудехме как свързват двата края, но се оказа, че имало земи, от които печелят", обясни съседката Стефка Комитова. Според нея Петко по принцип бил необщителен още от малък. В квартала го познавали от около 10-годишен, но и тогава им правело впечатление, че не играе с другите деца и обикновено е сам. Когато пораснал, започнал да излиза около къщата, но непрекъснато правел бели и пакости. Любим номер му било да ходи да чупи цветята в градинките на хората. Вече като по-голям съседите предпочитали да го отбягват и да не се срещат с него, защото бил много сприхав. "Дразнеше се от всичко и винаги намираше за какво да вдигне скандал. Когато се ядосаше, целият ставаше червен като домат, очите му изпъкваха и започваше да крещи, докато не постигне своето", припомни комшия от горните етажи. Друг съсед пък разказа как преди години Петко подгонил децата от съседния двор, защото те си взели малко кученце. Преди да спре да излиза навън, Петков се появявал из града с нож в джоба, който прибирал понякога в чантата си. През последните години, преди да се затвори в къщата си, ходел по двора с препасан нож на кръста, който отдалеч се виждал, че е поне 50 см дълъг. Казвал, е така се чувства по-сигурен.

Петков наследил мястото за къщата, която се превърна в кошмар за Лясковец, от баща си. Фамилията имала и много хубав имот в павликенското село Бутово, където бащата бил натирен от сина си преди години. Петко и майка му се сетили за него, едва след като той се разболял и претърпял тежка операция на простатата. Тогава го прибрали от болницата в къщата в Лясковец, но мъжът бързо починал. Междувременно майката на Петко продължава да избягва срещи с местните хора, въпреки че даде интервю пред екипа на Нова тв.

Бабата е пренощувала два пъти в приюта на Евангелската църква на пастор Христо Благинов в Горна Оряховица, но така и не се появи във вторник през деня отново. Стефанка за кратко било заведена в къщата в Лясковец, за да си вземе обувки, защото била боса и само по чехли в нощта на екшъна, когато беше за кратко арестувана. Синът й пък продължава да лежи под арест в реанимацията на търновската болница. Той се охранява 24 часа от въоръжени полицаи. През нощта срещу вторник Петко вдигнал температура, най-вероятно заради инфекции, причинени от огнестрелните рани. Реаниматорите, които се грижат за него, казаха, че са очаквали такава реакция на организма. През нощта Петко няколко пъти искал вода и дори молел ченгетата, които го пазят, да му напълнят чашата, за да пие. За последните 24 часа той дори питал за храна и казал, че иска да хапне нещо. Медиците казват, че състоянието му е стабилно, но все още има опасност за живота му.

Майката: Ако затворят сина ми, ще се обеся

Убиецът имал приятелка, но отказал да се ожени за нея и тя го зарязала

"Не вярвам, че синът ми е убил полицая. Той никога не би посегнал, никога!" Това заяви Стефанка Петкова, майка на стрелеца от Лясковец, пред Нова тв. Според нея двамата се събудили в петък сутринта от гърмежи. Петко станал и отишъл да провери какво става и заварил полицаите в коридора. "Качили са се със стълба до прозореца на спалнята и са влезнали при нас. Трагедия!", разказва Стефанка. Тя твърди, че не знае защо в дома им са дошли толкова много полицаи. "Кой ги изпрати, за какво ги изпрати? Те да кажат!",

Според Стефанка синът й я изпратил в кухнята и той сам се е разправял с полицаите в продължение на 4 часа - от 5 ч. до 9 ч. "Какво е ставало отвън, не знам. В 9 ч. ми вика: "Майко, викай линейка, кръвта ми изтече!", разказа още възрастната жена. Тя е категорична, че дори да се окаже, че Петко е убил единия полицай и е ранил другите трима, няма да го обвинява. "Полицаите бяха вътре в стаята ни, за какво да го обвинявам? Аз не съм отишла у тях или в полицията, за да убия полицая. Той е дошъл у нас", отсича майката.

Според нея важното в случая е, че синът й е лежал 4 часа на цимента в коридора, настинал е, имал е температура, бъбрекът му е изваден, а стомахът - опериран. По думите й не е вярно, че Петко е подавал жалби, че децата от школото го дразнят и, че им е отправял заплахи, че ще стреля по тях. Тя обаче е писала жалба срещу ученици. "Влязоха в двора, за да ни псуват и ни викаха, че сме побъркани, замерваха ни и с камъни. Всички деца влизат у дома, заливат дръвчета ни, изсушават ги, чупят прозорци", оплаква се Стефанка.

Тя се жалва и от съседите си, които са искали да освидетелстват Петко. Според майката синът й не е излизал от вкъщи от октомври 2010 г. насам, но това не го прави ненормален. "Като майка се притесних, че синът ми не излиза, но какво мога да направя. Не съм викала лекар, защото той си е нормален, за какво ми е лекар?", споделя Стефанка. Тя твърди, че синът й се е затворил вкъщи от страх. "Петко през 2009 г. плати всичко към ловно-рибарското дружество, но от октомври 2010 г. те започнаха да изпращат коли. Тогава го достраша да излиза и той се затвори", разказва тя.

Стефанка отрича да е купувала патрони за сина си. "Нека да дойдат тук и да видим къде съм ходила и от кого съм ги купувала тези куршуми, за да се изясни работата, а не само да се говорят глупости!", ядосва се майката. По думите й разрешителните за оръжията на Петко са изтекли, тъй като той се страхува да излезе и не може да отиде да ги поднови. Въпреки че стои затворен у дома, според Стафанка Петко не е бил изолиран. "За него нямаше пълна изолация, защото все си намираше работа - да поправи или ремонтира нещо. Имаме и 4 тераси, на които постоянно излиза", разказва майката.

Тя твърди, че синът й има приятели, които идват у тях, за да го видят, а съученикът му Николай Милков, който сега е адвокат, го посещава редовно. В миналото Петко е имал и приятелка. "Тя искаше да се оженят, а той не беше готов. Затова момичето се омъжи и отиде в Пловдив и оттогава синът ми не е имал друга приятелка, защото се разочарова", споделя Стефанка.

По думите й Петко много й помага в домакинството и пазаруването, а двамата никога не са се разделяли за дълго. "Ако го вкарат в затвора, ще се обеся и готово, без него не мога! Друг никой освен Бог не може да му помогне. Само Бог!", убедена е Стефанка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай