Петъчен фитнес: Ползи и техники за правилно дишане

Петъчен фитнес: Ползи и техники за правилно дишане | StandartNews.com

Днес в нашата рубрика "Петъчен фитнес" обръщаме внимание на значимостта на дишането, както и на ефектите от неправилното поемане на дъх.

Всички знаем, че когато поемем еднократко дъх дълбоко се чувстваме по-добре моментално. Но защо това се забравя толкова лесно? Повечето от нас никога не се замислят как дишат, освен ако нямат затруднения заради изпълнение на упражнения, болести или стрес. Резултатът е навик да използваме едва една трета от възможностите на белите ни дробове, въпреки че тъканта им би покрила тенис корт.

Ето пет знака, че не дишаме правилно

  • Въздъхване по-често от обикновеното

Причина: Задържаме дъха си по навик. Тялото ни инстинктивно се опитва да навакса кислородния дефицит, причинен от дълбоките въздишки.

  • Чести прозявки

Причина: Предизвикват се от плитко дишане. Когато се намираме в покой, ние взимаме дъх от 5 до 8 пъти в минута. Хора, които дишат плитко, имат нужда от 10 до 20 поемания и това води до прозявки, които компенсират.

  • Скърцане със зъби нощем

Причина: Стрес и плитко дишане. При 40% от хората, страдащи от хроничен стрес или психическо разстройство, скърцането със зъби нощем и недостига на кислород вървят ръка за ръка.

  • Схванат врат и рамене

Причина: Дишане с гърдите. Когато дишаме само с гръдния си кош, мускулите на врата, раменете и гърба опитват да помогнат на тялото ни да диша по-дълбоко, за да могат белите ни дробове да получат повече въздух.

  • Постоянна умора

Причина: Недостиг на кислород
Неправилното дишане означава недостиг на енергия, тъй като кислород, храна или вода не могат да достигнат до крайните си цели.

Съвети

Избягвайте да вдишвате през устата. Това води до суха уста и умора. Обръщайте повече внимание на методиката си на дишане. Не задържайте дъха си. Правилното дишане също спомага за подобряване на спортните ни резултати и ефекта от нашите тренировки. 

Предлагаме ви видео, с което може да помогнете на себе си и да научите подходящи техники за вашето дишане:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай