Пестициди и кърлежи морят пчелите

Пестициди и кърлежи морят пчелите | StandartNews.com

Защо държавата ни плаща по-малки помощи отколкото на другите животновъди, питат от бранша

 

Пчелари от Добрич до Кърджали се притесняват за тазгодишната реколта от мед. Пчелите масово мрат заради пръскането на посевите, оплака се пред "Стандарт" Недялка Михова, която има 170 кошера. Тя е загубила две трети от семействата в единия от пчелините си именно по тази причина.

"Две трети от общо 70 кошера в единия от пчелините ни измряха точно в момента, в който имаше паша на акация, защото в съседство бе пръскана нива с рапица", каза пчеларката. "Тази година за първи път от доста време имаше страхотна паша от акация, не валя дъжд, който да отмие цвета, но в единия от пчелините не успях да извадя нищо, защото загубих семействата си - бяха отровени от препарати, с които е пръскано. Наложи ми се да започна да възстановявам пчелина, правих отводки. Това е сериозен проблем за пчеларите в Добруджа. Не се спазват изискванията и много земеделци предприемат третиране на посевите си, без да уведомяват". Сред другите проблеми в бранша Михова, която от дълги години се занимава с пчеларство и това за нея е семеен бизнес, посочи вароатозата, която тази година е доста по-разпространена спрямо същия период на миналата година.

"И аз, независимо, че третирах през есента, имам проблеми с акари в кошерите. А и колеги, с които разговарям, се оплакват, че тази година заболяването е доста широко и трудно се овладява", казва Михова. До момента тя е вадила три пъти мед от пчелините - от акация, от полски растения и се надява да извади мед и като цъфне слънчогледът. "Тази година имаме феномен - липата не цъфна. Пчелините са в гора с много липови дървета, но няма цъфтеж. Разговарях с колега от Варна, чийто пчелин е в подножието на Стара планина, и той сподели, че няма масов цъфтеж на липа. Това е причината да смятам, че като цяло тази година ще има по-ниски добиви", казва още пчеларката.

Заради възможностите да се стартира собствен бизнес, много хора са се захванали с отглеждането на пчели. Това потвърждават и данните на фонд "Земеделие". Директорът на регионалния офис Ивайло Йорданов заяви, че има увеличение както на пчеларите, така и на пчелните семейства в областта. В момента във фонда се приемат заявления за плащания по националната пчеларска програма. Основно заявленията, които подават стопаните, са за кошери, добави Йорданов. Заедно с това се подават заявления и по програмата Де минимус. Михова и нейни колеги обаче смятат, че по Де минимус пчеларите трябва да получават средства в такъв размер, в какъвто се дават на останалите животновъди.

"В този вариант, в който програмата работи вече три години, ние сме дискриминирани спрямо колегите. Първата година ни казаха, че ще ни дадат по 12 лв. на семейство, получихме по 10 лв. През втората година беше обявено, че ще се плащат 7-8 лв. на кошер, а ни дадоха по 3.50 лв. А тази година, след като има увеличение на пчелните семейства, може да получим по 0.50 лв.", казва пчеларката Михова. Тя смята, че до голяма степен това се дължи и на факта, че пчеларското съсловие в страната няма лоби на национално ниво, както другите отрасли в селското стопанство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай