"Перфектното арийско бебе" от '40те било еврейче

"Перфектното арийско бебе" от '40те било еврейче | StandartNews.com

Ню Йорк. Бебето, избрано от самия Гьобелс да представлява образа на "перфектното арийче" всъщност било от еврейски произход. Това разкри вече 80-годишната Хеси Тафт, чиято бебешка снимка, поръчана от майка й през 1935 г., попаднала на корицата на семейното списание "Слънце в дома" ("Sonne ins Haus") и върху редица пропагандни нацистки материали като "перфектното арийско бебе", съобщи "The Independent". 

Голям принос за шегата с нацистите носи фотографът Ханс Балин, който признал на майката на Хеси - Полин Левинсон, че когато нацистката партия дошла да подбира снимки за пропагандата, той е бил напълно наясно с еврейския произход на модела си и искал да се подиграе с тях. Образът на "перфектното арийче" бил подбран лично от Йозеф Гьобелс, а главен редактор на списанието бил личен приятел на Херман Гьоринг. 

Семейство Левинсон трябвало да държат бебето си далеч от хорските очи, докато не порасне, от страх да не бъде разпозната от случайни хора. И двамата родители били талантливи певци, които под заплахата на Гестапо избягали в Латвия, оттам във Франция, през Куба, докато накрая се установили в САЩ.

80-годишната Хеси Тафт е преподавател по химия в Ню Йорк. Тя дари копие от корицата на мемориала на Холокоста Яд Вашем в Израел. "Изпитвам малко отмъщение, нещо като удовлетворение", каза тя при даряването. "Сега мога да се смея на това. Но ако нацистите знаеха коя съм, нямаше да съм жива днес", сподели тя пред немското издание "Bild".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай