Перфектните яйца за закуска. Полезни и лесни

Ето няколко хитри рецепти за цялото семейство

Перфектните яйца за закуска. Полезни и лесни | StandartNews.com

http://www.infotourism.net/documents/breakfast-heart-eggs1_11993.jpgЯйцата са най-добрата закуска. Ползите от тях са доказани. Те увеличават усещането за ситост, намаляват количеството храна, приета при следващото хранене и спомагат за поддържането на нивата на кръвната захар и инсулина. Яйцата са богати на лутеин и зеаксантин – антиоксидантите, които се грижат за здравето на очите.

И въпреки че съдържат холестерол, те не увеличават съдържанието му в кръвта (заблуда, поради която дълги години яйцата бяха пренебрегвани). Напротив – яйцата могат да подобрят нивата на добрия HDL холестерол, да подобрят инсулиновата чувствителност и да са фактор в превенцията на сърдечносъдови заболявания.

Мнозина смятат, че приготвянето на перфектните яйца е проста работа. Но не е така. Има си тънкоски. Първата е да ползвате задължително незалепващ тиган.

През първата минута или две от готвенето яйцето може да изглежда сякаш е залепнало за тигана. Не се изкушавайте да го издърпате с помощта на шпатула, нито да се опитвате да го разлепяте по някакъв начин! Щом сте намазали тигана си с малко мазнина, яйцето ще се освободи, когато е достатъчно сготвено. Ето няколко рецепти за перфектната съботна закуска за цялото семейство.

Класически яйца на очи

Загрейте незалепващия тиган за около минута на средно силен огън, след това добавете достатъчно масло или олио, за да покриете напълно дъното. Чукнете едно яйце в тигана и го оставете да се запържи, докато белтъкът се стегне напълно - около три до четири минути. Използвайте шпатула, за да обърнете яйцето и продължете да пържите още около две минути, докато жълтъкът се сготви.

Лесни яйца на очи

Следвайте указанията за класическо пържено яйце, но след като обърнете, гответе само 15-20 секунди, колкото само да сготвите леко жълтъка.

Хрупкави яйца на очи

Загрейте тигана си на средно висока температура, след това добавете достатъчно масло или олио. Когато мазнината е гореща, счупете яйце в малка чашка, след което внимателно плъзнете в тигана. С помощта на шпатула нагласета яйцето около маслото на около минута, докато дъното му стане невероятно кафяво и хрупкаво. Внимателно наклонете тигана настрани, след това с голяма лъжица преливайте гореща мазнина върху яйцето, докато белтъците се стегнат и жълтъците се приготвят според вашите предпочитания.

Сметанови пържени яйца

Загрейте тигана си на силен огън, след това изсипете достатъчно количество сметана за готвене. Добавете яйцето и го оставете да се готви само. Докато се готви, водата от сметаната ще се сгъсти и ще я превърне в кремообразен сметанов сос. След като това стане, с лъжица сипете малко от соса в горната част на яйцето, за да му придадете кремообразен вкус и пържете докато стане златисто и хрупкаво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай