Пациентите срещу геноцида с талоните

Пациентите срещу геноцида с талоните | StandartNews.com

София. Пациентските организации са категорично против готвеното орязване на талоните за прегледи в извънболничната помощ за следващата година. С по 500 хиляди се орязват направленията за безплатни прегледи при джипитата и специалистите според разчетите на касата и лекарския съюз за 2013 г. В същото време се вдигат цените на самите прегледи, които плаща касата на лекарите, с по левче.

Изобщо не трябва да има регулативни стандарти, защото заболеваемостта не може да се контролира и прогнозира, каза д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според него готвеното намаление на талоните ще накара повече хора да си платят прегледа при лекар.

Не сме доволни и съгласни с това орязване на направленията, каза и д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска органзиация. Според него хората и сега са принудени да доплащат много, всяко следващо орязване на правата им може да се окаже фатално за някои от тях. До броени часове от пациентската организация ще решат и как да действат в този случай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай