Патриархът реши избора за Неврокопски митрополит

Патриархът реши избора за Неврокопски митрополит | StandartNews.com

София. Със 7 на 6 гласа в критично гласуване в Светия синод Мелнишкият епископ Серафим беше избран за Неврокопски митрополит. Везната в негова полза наклони гласът на патриарх Неофит, който го подкрепи за наследник на покойния дядо Натанаил.

След гласуването патриарх Неофит отправи послание към новия ръководител на епархията в пиринския край.

Негов съперник бе Браницкият епископ Григорий.

Серафим беше номиниран и за митрополит на Варненската епархия, но изгуби битката там, което доведе до радостни вълнения в благоевградско, където е фаворит сред миряните.

Епископ Серафим е роден в бургаското с. Зорница през 1974 г. със светското име Динко Желязков Динков. Завършва висше образование в Лесотехническия университет, специалност "Ландшафтна архитектура" през 1997 г., а през 2011 г. - Богословския факултет при Софийския университет.

През 1997 г. постъпва като послушник в манастира „Св. Георги" в Хаджидимово. На 18 ноември 2000 г. е постриган за монах в манастира на послушанието си от Неврокопския митрополит Натанаил, който го ръкополага за йеродякон на 19 ноември 2000 г. и за йеромонах - на 20 декември 2000 г.

За усърдното си служение е отличен като архимандрит на 1 юли 2006 г. От септември 2008 г. архим. Серафим е назначен за игумен на Роженския манастир.

На 18 декември 2011 г. е хиротонисан за епископ с титлата "Мелнишки" и е определен за викарий на Неврокопския митрополит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай