Първородните деца били по-склонни към напълняване

Първородните деца били по-склонни към напълняване | StandartNews.com

Оукланд. Новозеландско проучване направи интересно разкритие - първородните деца били по-предразположени към напълняване в напреднала възраст в сравнение с техните по-малки братя и сестри.

В изследването на учени от университета в Оукланд са участвали мъже на средна възраст, родени първи в семействата им и тежащи с около 7кг повече от братята и сестрите си. Излседването сочи, че първородните имат по-голяма инсулинова резистентност, което на свой ред може да доведе до поредица от здравословни проблеми.

"Първородните мъже са доста по-тежки и имат по-ниска чувствителност към инсулин. Вероятно заради това, те са изложени на по-голям риск от метаболитни и сърдечносъдови заболявания", обяснява д-р Уейн Кътфилд, завеждащ изследването.

Нужни са допълнителни проучвания, които да потвърдят тази връзка, коментират изследователите, тъй като до момента има малко известни доказателства, че първото дете е по-застрашено от натрупвания на мазнини по тялото и нарушаване на метаболизма от ранна детска възраст до тийнейджърските години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай