Първанова: Перперикон е световно чудо

Първанова: Перперикон е световно чудо | StandartNews.com

Кърджали. "Аз имам особено отношение към Източните Родопи. Качвала съм се няколко пъти вече на Перперикон. Той е световно чудо!", каза Антония Първанова, евродепутат и лидер на НДСВ. Според нея с отварянето на прохода Маказа арехеологическият комлекс заедно с останалите забележителности на региона Татул, Харман кая, Дяволският мост ще привлича все повече туристи и ще даде тласък за развитието на културно-историческия туризъм не само в тази част на нашата страна, но и за цяла Югоизточна Европа.

"Аз самата имам за себе си прекрасен спомен. Когато миналата година се качих на светилището на Дионис, проф. Николай Овчаров беше намерил един медицински инструмент и всички се чудеха за какво може да е служил в древността. Тогава си спомних знанията от първи курс по медицина, че това е т. н. кадоцей, инструмент, с който най-висшите лекари са изваждали от кожата малък паразит. Това е била много трудна манипулация. Така направихме извода, че е имало много високопоставени лекари на Перперикон. Това е моят малък принос за проучванията на Скалния град на траките", разказа Антония Първанова.

Тя беше категорична: "За мен Перперикон е номер едно за България. Не само ще участвам във финалния етап на кампанията „Чудесата на България", но и ще призова мои колеги и приятели да направят това."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай