Парното надува цената на тока с 285 млн. лв.

Парното надува цената на тока с 285 млн. лв. | StandartNews.com

Произвежданият скъп ток от когенерациите на топлофикациите и заводските централи надува цената на електроенергията с 285 млн. лв. Това заяви в КЕВР при обсъждане на цените на тока и парното от 1 юли председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Затова той поиска понижението на цената на газа с малко над 23% от 1 април да не се отразява в поевтиняване на парното, а само на тока, произведен по топлофикациите. Велев призова да не се спекулира с понятието "производство на електроенергия по високоефективен начин", тъй като изкупната цена на "кафявия ток" е субсидирана и се продава много по-скъпо от пазарната. От субсидията се възползват само клиентите с парно, които са едва 11% (според експерти - 16%), а се плаща от всички граждани и бизнеса като добавка "Задължения към обществото".

Предложението на работната група на КЕВР, обсъждано вчера, бе понижението на природния газ да намали цената на парното в различна степен за отделните топлофикации - от под 1% за Пловдив и 3% в София, до 10% - за Плевен.
За премахване на кръстосаното субсидиране на парното чрез цената на тока се обяви и председателят на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов, според когото цената на тока "подпира" топлинната енергия.

Производството по високефективен начин е само един от компонентите в добавката "Задължения към обществото", припомни председателят на КЕВР Иван Иванов. Останалите са цените на тока от "американските" ТЕЦ и на "зелената енергия".
Като цяло топлофикациите се обявиха както срещу свалянето на цените на тока от когенерациите, така и на топлинната енергия.

Трябва да се промени изцяло моделът на ценообразуване на топлофикациите, заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев. Досегашният модел доведе дружествата до загуба от 93 млн. лв. за 2015 г., посочи той. Според Иван Иванов обаче именно благодарение на ценовите решения на КЕВР от есента загубата на топлофикациите е намалена значително.
Окончателното решение за цените на тока от когенерациите и на топлоенергията от 1 април ще бъде взето от КЕВР до края на месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай