Паркингите са най-желан бизнес

Паркингите са най-желан бизнес | StandartNews.com

Паркингите се оказаха най-желани за бизнес от родните предприемачи. Платените площи за паркиране вече са 1625 в цялата страна, което е скок с 47,6% за две години. Данните са на Националната агенция за приходите, която отчита увеличение с 12,7% на регистрираните касови апарати. Цифрите показват, че все повече хора рискуват със собствен бизнес. Най-предпочитани са паркингите, защото първоначалната инвестиция не е голяма, а колите стават все повече. Данъчните отчитат оживление в почти всички сфери на услугите и търговията. Най-голям е броят на малките бакалии, множат се и магазините за дрехи и обувки. Расте броят на баровете и ресторантите, но най-много се отварят сладкарници. Пунктовете за залагания и хазарт пък са повече от пицариите.

Броят на платените паркинги скача с 48%, а на магазините за дрехи - с 10%

Общият брой на регистрираните касови апарати е 481,93 хил., като за две години се увеличава с 12,7%, сочат данните на Националната агенция за приходи. Увеличение се отчита при почти всички сфери на бизнеса - търговия на едро, аптеки, магазини за дрехи и обувки, ресторанти и места за забавление. Явно българите вече започват да харчат и все повече хора се опитват да стартират собствен бизнес, като откриват магазин или заведение. Така например баровете нарастват с 9,4% от лятото на 2014 г. досега и достигат 23 789 броя, ресторантите се увеличават с 13,5% до 13 519 броя, а при сладкарниците ръстът е с 14,8% до 2 251 броя.

Най-голям бум обаче има при платените паркинги, които за две години се увеличават с 47,6% и достигат 1625 броя в цялата страна. Причината за това е, че колите се увеличават, а необходимата инвестиция за откриването на платен паркинг не е голяма. Автомивките се увеличават с 25% до 1858 броя.

Най-голям е броят на обектите за търговия на дребно с разнородни хранителни стоки - 48 511, като за две години те се увеличават с 10%. На следващите места по масовост са баровете, и магазините на дрехи. Обектите за продажба на дрехи се увеличават с 9,7% до 22 617 броя, магазините за обувки и чанти нарастват с 11% до 4356, а за мебели - с 11,3%, до 3087. Във всички сфери на търговията се отчита ръст на броя на магазините. Това сериозно изостря конкуренцията и може би е една от причините за задържане на цените и дори за отрицателната инфлация през последните години.

Пунктовете за залагания и хазарт са повече от пицариите. Явно хората все по-често играят хазарт с надеждата да си оправят финансовото положение. В страната има 929 обекта за залагания и 666 пицарии, става ясно от данните на НАП. Като за последните две години, от лятото на 2014 г. досега, броят на пицариите е нараснал с 12,5%, докато обектите за хазарт се увеличават доста по-бързо - с 28,6%.

Много сериозен бум се отчита и при бизнеса, свързан красотата и поддържане на тялото. Магазините за продажба на хранителни добавки, стимуланти и фитнес уреди за две години се увеличават с 23% до 508 брой. А козметичните и фризьорските салони нарастват с 20% до 13 765 броя. Със сериозни темпове се разраства и бизнесът с автомати за закуски и кафе. Автоматите на самообслужване за продажби на стоки вече са 25 164, което е ръст с 11,8% за две години.
Ясновидките и гадателките с касови апарати вече са 56, при 52 преди две години, сочат още данните на НАП. Броят на кината, театрите и концертните зали с касови апарати се увеличава с 86% - от 393 преди две години на 732 сега.
Сериозният ръст на приходите от ДДС, наред с увеличения брой на касовите апарати, показва че все повече търговци регистрират коректно оборотите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай