Понеделник,

Парад на четири планети ще омагьоса Рождество Христово

От: Рачо Рачев -
1141
Парад на четири планети ще омагьоса Рождество Христово
A
A
A

При ясно небе във вечерите около Коледа ще може да се наблюдава малкият парад на планетите Юпитер, Сатурн и Венера, а също и Меркурий, макар и по-трудно. Събитието привлича вниманието на астролюбителите още от началото на декември, съобщи физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с НАО при БАН и катедра "Астрономия" при СУ "Св. Климент Охридски".

Той уточни, че за Източна България подходящото време за наблюдение ще започва от около 17 часа и 20 минути, а за Западна - от около 17 часа и 40 минути.

Небесната атракция ще бъде видима над югозападния хоризонт. По-ярките от тези три планети - Юпитер и Венера започват да се виждат с невъоръжено око още при здрачаване, а по-слабият Сатурн се открива по-късно - във вече напредналия полумрак.

За разлика от началото на декември, сега към парада се е присъединил и Меркурий, който обаче ще е най-трудно видимата планета - ще бъде много ниско на югозапад, в гаснещото зарево след залеза, каза Маркишки.

Планетите ще се виждат в почти права линия покрай еклиптиката. Най-ярка от тях е Венера. Гледана през телескоп или с мощен бинокъл, тя ще изглежда като тънък лунен сърп - с едва 8% осветен диск.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com