Паметникът на Съветската армия осъмна в розово

Паметникът на Съветската армия осъмна в розово | StandartNews.com

София. Паметникът на Съветската армия в София посрещна новия ден с надпис "България се извинява!". Лозунгът е написан на чешки и български език, а паметникът е изрисуван в розово.

Очевидно причината за боядисването на барелефа е навършването на 45 години от влизането на танкове от 5 от държавите на Варшавския договор в Чехословакия и края на Пражката пролет.

В нощта на 20 срещу 21 август 1968 година от 5 до 7 хиляди съветски танка и от 300 000 до 600 000 войници от частите на Организацията на Варшавския договор окупират чехословашката територия в продължение на месец.
По време на окупацията загиват повече от 100 души, ранените са над 600.

Чешкият художник Давид Черни неколкократно е боядисвал в розово паметника на съветската армия в Прага, който изобразява танк, като за пръв път прави това на 21 август 2008 г.

"Скъпо покритие може да запази паметниците от посегателства с боя", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти във връзка с боядисания паметник на Съветската армия.

"В днешния ден посланието е актуално, но мисля че не е мястото на паметниците да се отправят такива важни обществени послания. Този паметник определено се превърна в такова място напоследък. Там има творби на видни наши художници и скулптори. Младите хора имат толкова много места в София, на които да отправят посланията си", коментира още тя.

По думите й – надписът има идейна стойност.

"Няма как да не се съглася в днешния ден с подобно послание, но мисля че мястото не на паметници, които са част от художественото наследство на град", каза Фандъкова.

На въпрос - ще организира ли общината кампания по почистването, Фандъкова отговори:

„Този паметник е държавна собственост. Аз разговарях сутринта със заместник-областния управител; те са създали организация - да направят срещи с колегите от СДВР, Столична община и Столичния инспекторат. Готови сме да съдействаме с всичко, което е възможно. Няколкократно съм предлагала на подобни организации, които защитават културното наследство, както и на областния управител, да се направи покритие, което не позвлява подобни действия. То е скъпо - давам си сметка за това. Надявам се да помислят по въпроса", добави Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай