Пълна блокада на Илинден и Маказа (ОБЗОР)

Пълна блокада на  Илинден и Маказа (ОБЗОР) | StandartNews.com

Пълна 24-часова блокада беше обявена на Илинден-Ексохи и Маказа днес. Пунктовете са затворени за всички превозни средства до 12.00 днес, съобщи Гранична полиция. Продължават и тапите на Кулата. Камионите бяха пропускани от 12.00 до 14.00 часа.

"Не е блокиранa просто границата между България и Гърция, блокиран е трансевропейски коридор, за което сезирахме ЕК и Кабинета на комисаря Виолета Булц", каза министърът на транспорта Ивайло Московски пред Нова тв. "Положихме максимални усилия и успяхме да разговаряме с областния управител на град Серес. Това, което каза той, е, че стачката е извън рамките на техния закон и те нямат контрол над ситуацията.

След като ми беше обяснено това, аз помолих да ми уреди среща с протестиращите", добави министърът на транспорта. Той подчерта, че от българска страна е направена изключително добра организация. Осигурена е дежурна линейка и пожарна, достатъчно храна, вода и химически тоалетни.

"От гръцка страна за съжаление това не беше направено. Преди 2 дни е бил отправен апел към Гръцкия Червен кръст да бъде осигурено това, който не се е отзовал. Ние имаме готовност, ако от гръцка страна не се организират, да пуснат нашите колеги от българска страна да доставят необходимата вода и храна", уточни Московски.

"Вчера заварих 10 км опашка от българска страна, а от гръцка беше 7 км", каза още министърът. По думите му, в колоната, която се е образувала днес на ГКПП Кулата, поне половината от тежкотоварните автомобили са били полски, унгарски, чешки и румънски. "Това не е двустранен проблем само на нашите две държави", добави министър Московски.

Съседите загърбиха Петрич и Сандански

Блокадата на границата нанася сериозен удар по икономиката на общините Петрич и Сандански. Гръцките фермери вече трета седмица протестират и затварят движението понякога и за над 24 часа. Почти няма гръцки туристи в двата южни града заради протестите, а това се отразява негативно във финансово отношение на местните фирми за предоставяне на различни услуги. През почивните дни в Петрич идват десетки автобуси с гърци, които спят в хотелите, пазаруват от магазините, хапват и пийват в ресторантите. "Това води до по-високи приходи за бизнеса в общината, но сега ги няма", призна кметът на общината Димитър Бръчков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай