Четвъртък,

Пълна блокада на Илинден и Маказа (ОБЗОР)

От: Администратор -
2346
Пълна блокада на  Илинден и Маказа (ОБЗОР)
A
A
A

Пълна 24-часова блокада беше обявена на Илинден-Ексохи и Маказа днес. Пунктовете са затворени за всички превозни средства до 12.00 днес, съобщи Гранична полиция. Продължават и тапите на Кулата. Камионите бяха пропускани от 12.00 до 14.00 часа.

"Не е блокиранa просто границата между България и Гърция, блокиран е трансевропейски коридор, за което сезирахме ЕК и Кабинета на комисаря Виолета Булц", каза министърът на транспорта Ивайло Московски пред Нова тв. "Положихме максимални усилия и успяхме да разговаряме с областния управител на град Серес. Това, което каза той, е, че стачката е извън рамките на техния закон и те нямат контрол над ситуацията.

След като ми беше обяснено това, аз помолих да ми уреди среща с протестиращите", добави министърът на транспорта. Той подчерта, че от българска страна е направена изключително добра организация. Осигурена е дежурна линейка и пожарна, достатъчно храна, вода и химически тоалетни.

"От гръцка страна за съжаление това не беше направено. Преди 2 дни е бил отправен апел към Гръцкия Червен кръст да бъде осигурено това, който не се е отзовал. Ние имаме готовност, ако от гръцка страна не се организират, да пуснат нашите колеги от българска страна да доставят необходимата вода и храна", уточни Московски.

"Вчера заварих 10 км опашка от българска страна, а от гръцка беше 7 км", каза още министърът. По думите му, в колоната, която се е образувала днес на ГКПП Кулата, поне половината от тежкотоварните автомобили са били полски, унгарски, чешки и румънски. "Това не е двустранен проблем само на нашите две държави", добави министър Московски.

Съседите загърбиха Петрич и Сандански

Блокадата на границата нанася сериозен удар по икономиката на общините Петрич и Сандански. Гръцките фермери вече трета седмица протестират и затварят движението понякога и за над 24 часа. Почти няма гръцки туристи в двата южни града заради протестите, а това се отразява негативно във финансово отношение на местните фирми за предоставяне на различни услуги. През почивните дни в Петрич идват десетки автобуси с гърци, които спят в хотелите, пазаруват от магазините, хапват и пийват в ресторантите. "Това води до по-високи приходи за бизнеса в общината, но сега ги няма", призна кметът на общината Димитър Бръчков.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички