Пак спряха парите за наука

Пак спряха парите за наука | StandartNews.com

Нов скандал с Фонд "Научни изследвания" е на път да спре парите за научни проекти за неопределено време. В сряда просветният министър проф. Анелия Клисарова обяви, че се прекратява финансирането на фонда до завършването на проверката, как са харчени парите и до въвеждането на нови правила. Проверката ще се прави от Агенцията за финансов контрол (АДФИ), която веднъж вече проучва фонда в началото на годината. Спирането обаче означава, че за пореден път ще останат без пари неодобрените проекти от миналогодишния конкурс, който завърши с грандиозен скандал. Тогава стана ясно, че пари са били отпускани в нарушение на правилата, а на финала просветният министър Сергей Игнатов и управата на фонда подадоха оставки. По-късно държавата реши да компенсира отхвърлените несправедливо учени, като обяви нов конкурс само за техните проекти. В сряда стана ясно, че той ще бъде отложен. И най-вероятно ще се проведе по нови правила.

Как се раздават парите за наука? След два поредни скандала само за половин година стана ясно, че Фонд "Научни изследвания" не просто отпуска средства, без да има ясни правила и регламент за това. Между новите членове на Изпълнителния съвет и управителя тлее напрежение, което завърши с хвърлянето на оставката на управителя акад. Владимир Овчаров. В сряда Клисарова поиска и оставките на хората в съвета, което оставя фонда на автопилот за неопределен период. Всъщност според новия правилник, тя има право и сама да ги освободи. Според Клисарова сегашното ръководство на фонда не прави нищо, за да изпълни препоръките, направени при предишните проверки.

Новината с искането за оставките им завари Изпълнителния съвет на пресконференция, на която председателят и главният секретар изнасяха данни как според тях управителят акад. Владимир Овчаров се опитвал да саботира работата им. Това стана ден след като самият Овчаров ги упрекна, че са го карали да подписва документи, с които не е съгласен. Едно от обвиненията им към Овчаров бе, че се е предоверил на "старите" чиновници, завещани от предишното ръководство, и е подвел служебния министър Николай Милошев да подпише документ, с който не е запознат. Става дума за годишната оперативна програма, с която се гарантира бюджетът на фонда. Именно тук обаче стана ясно, че гръмките обещания на държавата как били намерени нови 12,8 милиона лева за повторна "реплика" на стария скандален конкурс, за да се замаже гафът, са били доста преувеличени. В действителност парите не са осигурени допълнително, а просто е трябвало да се вземат от новия бюджет на фонда, който и без това е бил орязан от 28 на 24 млн. лева. Оказа се, че на всичко отгоре от тези пари фондът е трябвало

да плати на АДФИ и 6 млн. лева санкции

заради непотърсени и невъзстановени суми от стари конкурси - от 2009 до 2012 г. Членовете на съвета искали да вземат парите за глобата от заделените за новия конкурс. Това обаче обрича учените да се боричкат само за раздаването на някакви около 6 млн. оставащи лева, което реално би саботирало конкурса и вероятно би предизвикало нови протести. Овчаров предложил компромисно решение, при което плащането на глобите към АДФИ да остане за следващата година. Според Изпълнителния съвет обаче по този начин той блокирал конкурсите, които евентуално биха се провели следващата година, тъй като за тях нямало да останат пари. Те го упрекват също, че спрял да посещава заседанията им и да им дава информация за това какво върши, не контролирал и администрацията.

Овчаров пък твърди, че съветът е саботирал негови опити да въведе правила, за да не текат пари от фонда. Според едно от тях трябвало да се гарантира, че фирмите без научна дейност няма да бъдат допускани в новия конкурс. Неговите служители направили такъв документ, но Изпълнителният съвет отказал да го вземе под внимание. Всъщност именно това позволи в предишния конкурс да се промъкнат дружества, нямащи нищо общо с науката, и да прилапат пай от фонда. "Има сериозни основание да считаме, че при отпускането на средства за Фонд "Научни изследвания" не е спазен законът за държавните помощи и правилникът за прилагане на този закон", потвърди и просветният министър в сряда. Клисарова също потвърди, че във фонда липсват вътрешни правила, които да гарантират правилното изразходване на средствата. За същото се обвиняват взаимно и управителят и Изпълнителният съвет. Във фонда

при щат 12 души работят 30

с неясни длъжностни характеристики, но пък за сметка на това няма главен счетоводител с нужния ценз. Освен това нямало и добре защитена електронна система за приемане на документите, така че в момента от всеки проект можело да бъде извадено или добавено нещо. В същото време обаче именно при новото ръководство е назначен главен секретар - длъжност, каквато структурата на фонда не предвижда и липсва длъжностна характеристика за него. Това е Александър Йоцев, който се оказа дългогодишен изпълнителен директор на зеленчуковата борса в "Слатина". Не стана ясно как от доматите и краставиците Йоцев е прекрачил в научните среди. Първоначално бе съобщено, че е поканен от Овчаров, но впоследствие той заяви, че не го е познавал лично. Бил му предложен от служебния министър Николай Милошев, но назначението се оказало

"неудачна работа и малоумна история"

Милошев отрече да е познавал Йоцев. Накрая се наложи самият главен секретар да разясни мистерията около назначението си, като каза, че е познавал изпълнителния шеф Пламен Мишев, който е специалист по агроикономика. Не стана ясно обаче въз основа на какви държавни изисквания и нормативни документи той съставя оперативни програми, отчети и кадрува във фонда. В същото време се изясни, че в него няма вътрешен финансов контрол, защото просто нямало щатни бройки, за да бъдат назначени такива хора. Вместо това неоторизирана служителка се опитвала да събира лихви от институт за пари, който той вече е възстановил по някакъв проект. Оказа се също, че театралната разпоредителка без ценз - Милена Стефанова, която отхвърляше проекти на учени в миналия конкурс, все още работи във фонда, защото междувременно е успяла да стане магистър по биология.

Скандалът, започнал като междуличностен, е на път да предизвика най-дългото блокиране на отпускането на пари за научни изследвания у нас. А след това - не се знае дали фондът изобщо ще го има.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай