Паднали дървета блокираха пътища

Спасиха автобус с ученици, ТИР затвори "Прохода на републиката"

Паднали дървета блокираха пътища | StandartNews.com

Зимата отново ни изненада. Сняг покри страната, пътищата навсякъде станаха трудно проходими, а редица селища останаха без ток. Смут създават допълнително и неизрядни шофьори, които карта с летни гуми в тежките условия.

Най-тежко е положението в Родопите. Бурните ветрове събориха дървета в Смолянско, което наложи затварянето на някои пътища, съобщиха от "Пътна инфраструктура". Аварии заради падащия сняг пък оставиха без ток десетки села. В Смолян и Чепеларе снежната покривка е около 10-12 см, а по високите части на региона тя достигна до 40 см.

Аварирал ТИР пък затвори рано тази сутрин "Прохода на републиката". Тежкото румънско возило, което пътувало от Велико Търново за Стара Загора, се завъртяло на пътя. Причината за инцидента е, че камионът бил с летни гуми. Той е изтеглен и движението е възстановено.

Временно затворен е участък от пътя Хасково-Харманли. В местността "Бреговски завои" също са аварирали няколко тежкотоварни автомобила. Тази нощ за кратко поради паднала скална маса е бил затворен и пътят при Кресна, но трасето вече е разчистено. Временно затворени за почистване са и пътят Хасково-Свиленград и Пловдив-Смолян, където в района на Бачково се е срутила скална маса. Закъсал автобус с ученици е бил изтеглен рано тази сутрин от служители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" между селата Припек и Желъдово, община Ардино. Децата са невредими.

Всички автомобили трябва да се движат с вериги през проходите Рожен, Превала и Пампорово, както и по пътищата Смолян-Мугла, Смолян-Турян, Чепеларе и високите села на община Мадан.

Заради паднали дървета временно бе затворен пътят до Регионалното сметище за битови отпадъци в Смолян. Прекършени клони от тежкия сняг затрудняват движението и до Северната индустриална зона на града.

Десетки селища останаха на тъмно в общините Мадан, Златоград, Неделино и Чепеларе. По данни на електропреносното дружество към 6 часа тази сутрин без ток са две маданските села, толкова в Чепеларско и почти всички населени места община Неделино. Без електричество са още Мадан и Неделино.

Снежни виелици и навявания обхванаха източната половина на България. Това наложи синоптиците да оцветят с код "оранжев" тази част от картата на страната. Предупреждението за опасно зимно време е валидно за 12 области. Снеговалежи и бурен вятър ще има в Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Добрич, Силистра, Шумен и Бургас.

Жълт код е обявен за областите Габрово и Стара Загора, където също ще вали обилно сняг.

Властите предупреждават шофьорите да не предприемат пътувания извън населените места, ако това не е наложително. Тръгнат ли на път обаче, трябва да са взели всички необходими мерки за движение при зимни условия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай