Паднаха всички митове за водата. Къде бъркаме?

Колко да пием на ден, зависи от индивидуалния ни профил

Паднаха всички митове за водата. Къде бъркаме? | StandartNews.com

Бъркаме много, когато смятаме, че пиейки вода, отслабваме. Митът за това, както и за пресмятането на течностите, които трябва да поемаме, бе развенчан от ендокринологът Уляна Румянцева, съобщи БГНЕС.

Един от най-популярните митове за консумацията на вода е, че когато се изчислява количеството, се има предвид само изпитата чиста вода. Това не отговаря на истината, категорична е Румянцева. Според нея трябва да се гледа цялото количество течност, което се поема през деня, включително чай, кафе, сок и бульонът в супата.

В сметките обаче не бива да се включват алкохолът и подсладените газирани напитки, каза тя пред агенция „Прайм“.

Мит е и информацията, че трябва да се изпиват по два литра вода в денонощие. Румянцева обясни, че количеството трябва да се изчислява според индивидуалните показатели. Възрастен мъж със средна физическа активност трябва да изпива около 35 милилитра вода на килограм тегло, докато при жените това количество е 25-30 милилитра. За хора с наднормено тегло количеството вода се изчислява според идеалното тегло в зависимост от ръста и пола.

Ендокринологът отхвърли като заблуда твърдението, че консумацията на вода помага за отслабването. Съществува опасност в такива ситуации човек да обърка усещането за глад с това за жажда и вместо да пие вода, да започне да яде и да трупа килограми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай