Падна тайната какво да не ядем ако имаме ето това заболяване

Какви са препоръките

Падна тайната какво да не ядем ако имаме ето това заболяване | StandartNews.com

Според статистиката възпаление на жлъчния мехур (холецистит) се регистрира при приблизително 10-20% от хората над 45-годишна възраст. През последните години честотата на холецистит сред младите хора също се е увеличила значително, което се улеснява от неправилно хранене, заседнал начин на живот, лоши навици и стрес.

Холециститът е придружен от такива неприятни симптоми като:

·         пароксизмална болка и дискомфорт в десния хипохондриум,

·         гадене,

·         горчивина в устата,

·         оригване, нередности на червата,

·         в някои случаи - пожълтяване на кожата и склерите, сърбеж.

По този начин холециститът значително влошава качеството на живот на човека и освен това застрашава от сериозни усложнения. Ето защо е много важно да започнете лечението на холецистит навреме.

В лечението основната роля, може би, играе диетата при болна жлъчка! Намалява натоварването на жлъчната система, нормализира производството и подуването на жлъчката, регулира подвижността и тонуса на жлъчния мехур и жлъчните пътища.

Храненето играе много важна роля при възпаление на жлъчния мехур. Има не само превантивна, но и лечебна цел, като разтоварва хепатобилиарната система и нормализира нейните функции. Така че, храненето по време на възпаление на жлъчния мехур трябва да бъде често и частично, т.е. препоръчително е да се яде на малки порции. Ако жлъчният мехур е възпален, храненето трябва да се извършва 5-6 пъти на ден. Това спомага за стимулиране на производството и отделянето на жлъчка.

Също така, ако жлъчният мехур е възпален, препоръчително е да ядете по едно и също време и трябва да спазвате режима на пиене. Храната трябва да бъде варена или на пара, разрешени са и печени ястия.

При болна жлъчка - ето какво не е добре да ядем:

·         мазнини и рафинирани въглехидрати,

·         мазни меса, риба,

·         пушени меса,

·         маринати,

·         пикантно

·         бобови растения,

·         гъби, спанак, лук, чесън, репички,

·         сладкарски изделия,

·         полуфабрикати и бързо хранене.

Газираните напитки, кафето и алкохолът също трябва да се избягват, ако е болна жлъчката и е възпалена.

Какво можете да ядете и какви плодове можете да ядете, ако имате болна жлъчка? При холецистит се препоръчват следните продукти:

·         Хлебни и тестени изделия от пълнозърнесто или ръжено брашно.

·         Елда, овесена каша, ориз и други пълнозърнести зърнени храни.

·         Постни сортове месо, риба, птици. Предпочитание трябва да се даде на говеждо, заешко, пилешко и пуешко месо.

·         Нискомаслени млечни продукти.

·         Яйца, но не повече от 1 жълтък на ден.

·         Зеленчуци във всякаква форма, с изключение на тези, които са забранени.

Какви плодове можете да ядете, ако имате възпалена жлъчка? Например банани, сладки ябълки, грозде, диня, пъпеш, ягоди, круши. Препоръчват се и сушени плодове.

Примерно меню при болна жлъчка

Повечето пациенти с болна жлъчка най-често се консултират с диетолог за диета. Но след като сте проучили списъка с разрешени и забранени храни, можете самостоятелно да създадете примерно меню за възпаление на жлъчния мехур.

Трябва само да се има предвид, че наведнъж не трябва да се приемат повече от 700 g храна, а дневната дажба не трябва да надвишава 3500 g.

Дневното меню трябва да съдържа 80-95 g протеини, 70-80 g мазнини и 300-350 g въглехидрати. Трябва да обърнете внимание и на калориите.

Приблизителното меню при болна жлъчка може да бъде следното:

·         За първата си закуска можете да приготвите овесени ядки със сушени плодове и зелен чай.

·         За втора закуска можете да ядете бисквити с пресни плодове или сушени плодове. ·         Обядът може да включва зеленчукова супа-пюре, пилешки котлети на пара, варен ориз и компот.

·         За следобедна закуска можете да изпиете чаша инфузия от шипка и да ядете печена ябълка.

·         Варена риба, картофено пюре и чаша желе са подходящи за вечеря.

·         2-3 часа преди лягане можете да изпиете чаша кефир или нискомаслено кисело мляко. Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/useful/pri-bolna-jlychka-eto-kakvo-ne-e-dobre-da-jadem-news_2150682.html © Actualno.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай