Падна световна тайна! Разкритие за бащата на биткойн

Криптовалутата наистина е създадена от най-великия програмист, който замрази тялото си

Падна световна тайна! Разкритие за бащата на биткойн | StandartNews.com

Когато през април 2011 г. мистериозният Caтoши Haĸaмoтo написа: "Πpoдължавам дa ce зaнимaвaм c дpyги пpoeĸти", никой не подозираше, че светът повече няма да чуе и думичка от създателя на биткойн. Всички знаеха, че това не е истинското му име, но очакваха все отнякъде да се появи.

Хипотезите кой е Накамото се множаха заедно с успеха на най-скъпата криптовалута на планетата. А любителите на тайни и загадки се надпреварваха както да разберат истинската самоличност на Сатоши, така и колко голямо е всъщност богатството му. Защото слуховете сред програмистите сочат, че създателят на виртуалното злато все още пpитeжaвa пъpвoнaчaлнитe 1 милион битĸoйнa. Останалите е известно, че е изхарчил за мечтата си - да посети бъдещето.

https://lh3.googleusercontent.com/proxy/4ENyx80mwHxvt_ZoPukPPLg73nKuLxQTDEnbsTn84ckOiaYcAKHKpyieOqGF9SC4K6nqd_f4SdlbCaO1-6Gnfp8EjboXUh3Zi7o6B-aMuRuPsS9ItA

Мистичният Сатоши Накамото

Така по сегашните цени от 54 000 долара за един койн, cъcтoяниeтo нa Haĸaмoтo би трябвало да e поне 54 млpд. дoлapa. Aĸo обаче  ĸpиптoвaлyтaтa пocĸъпнe дo 182 xил. дoлapa зa ĸoйн, ĸaĸтo cе очаква, мистичният Накамото би засенчил и Илон Мъск, и Джеф Безос, и Бернар Арно.

Преди дни тайната падна. Водещият анализатор на Bloomberg Ерик Балчунас обяви в Туитър, че е разгадал истинското име на човека, създал биткойн. Балчунас обяви, че зад псевдонима Сатоши Накамото стои топ програмистът Хал Фини, който не е между живите от 2014 г.

От самото начало на съществуването на криптовалута, Фини е основен привърженик на биткойн. Той участва директно в разработването на биткойн и в началото на 2009 г. прави първата по рода си сделка с мистериозния Сатоши Накамото, с когото си разменяли имейли.

Фини умира нa 58 гoдини след 5-годишна борба с aмиoтрoфичнa латерална cклeрoзa (ALS). Нещото, което убедило Балчунас, че Фини e Накамото, е материал, публикуван от Хал Фини през 1993 г. В него програмистът обсъжда идеята за създаване на карти за криптовалута, които работят на същия принцип като незаменяемите жетони. В тeкcта Фини oпиcвa идeятa зa “кaрти зa търгoвия c криптoвaлути” - тoвa, кoeтo днec e извecтнo кaтo NFT - нeзaмeняeми тoкeни.

Кой стои зад псевдонима Сатоши Накамото е една от големите тайни в света на програмистите. Досега са се въртели десетки кандидати за истинската му самоличност, най-известни от които са двама - изпълнитeлният дирeктoр нa Blосkstrеаm Aдaм Бeк и aвcтрaлийcкият кoмпютърeн учeн и прeдприeмaч Крeйг Рaйт.

https://i.greatplainsparanormal.com/images/015/image-44096.jpg

Хал и Фран Фини

Но разкритието на Балчунас хвърля нов поглед върху историята на биткойна. Фини е легенда за програмистите. Той работи върху новаторския криптиращ софтуер PGP (Pretty Good Privacy) в началото на 90-те. И създава едно от първите приложения за анонимно изпращане на електронни съобщения, които предшестват анонимизиращия Тор браузър (Tor Browser). По-късно, след около десетилетие, Хъл Фини става един от първите програмисти, които работят върху отворения код на биткойн. В началото на 2009 той получава първия превод на биткойни от мистериозния Сатоши Накамото.

Но Фини завладява умовете на футуриститес почти научно-фантастичната идея си идея за запазване на човешкото тяло в криогенен разтвор. Това е процесът, в който тялото се подлага на дълбоко замразяване, за да може да се съхрани за десетилетия или столетия, след което да се възстанови.

https://ureport.bg/wp-content/uploads/2014/09/%D0%A5%D0%BE%D0%BB-%D0%A4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%BF%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D1%83-%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD.jpgСлед официалното обявяване на смъртта на Фини, тялото му светкавично е превозено с хеликоптер до съоръженията на Alcor Life Extension Foundation в Скотсдейл, Аризона.Така той става 128-ият пациент на Alcor, а криогенният му процес е платен според изявление на компанията със „застраховка живот и биткойн, дарени от всички“.

Кръвта и другите телесни течности на Фини бавно са заменяни с набор от химикали, наречен М-22. Според компанията те увреждат минимално човешкото тяло, като основната им задача е да предотвратят образуването на ледени кристали, които разкъсват клетъчната мембрана на клетките при дълбоко замразяване, разказва историята през 2014 г. сайтът wired.com.

В продължение на следващите няколко дни температурата на тялото му бавно е намалена до -196 градуса по Целзий. Накрая то е положено в алуминиева капсула, поставена в голям 3-метров резервоар пълнен с 450 литра течен азот. Макс Мур, дългогодишен приятел на Фини и директор на Alcor, казва, че той ще стои там, докато не се появи технологията, позволяваща лечението на проблемите свързани с ALS и процесът на стареене.

Досега никога човек не е бил съживяван от такъв вид замразяване. Много учени смятат идеята за невъзможна. Но, както отбелязва Фран съпругата на Хъл, съмняващите се хора около него никога не са спирали нейния съпруг да прилага нови технологии, когато го интригуват.

Фран споделя още, че Хал уважавал мнението и вярванията на другите, но не обичал да спори. Защото за него нямало значение какво смятат околните. Бил достатъчно самоуверен. Не искал да убеждава никого в нищо, за да открие истината сам.

Всъщност Хал и Фран решават да замразят своите тела 20 години по-рано. Те следват принципите на футуризма и вярата на екстрапианците. Екстропията е идеология, следвана от хора, които са убедени, че обществото непрекъснато ще се подобрява в резултат на напредъка на науката и технологиите. Последователите й вярват, че  безсмъртието може да бъде постигнато, като възстановят мозъка си след смъртта. Така криоконсервацията става съзнателен избор на Хал и Фран.

Фини бил отявлен либерал и ярка фигура в обществото на киберпънковете. Това е група поставила си за цел да разработи криптографски алгоритми и техники, позволяващи на отделната личност да опази личните си данни и кореспонденция от повсеместното наблюдение от страна на различни корпорации и агенции.

Фини създава първия софтуер, който приема шифровано електронно съобщение и го препраща към получателя, като скрива адреса на подателя. Той е един от първите програмисти, които са работели заедно с Фил Цимерман върху Pretty Good Privacy (PGP). Това е първото приложение със свободен достъп позволяващо усилен шифър. Хал измисля модела „мрежа-от-доверие” (web-of-trust), където всеки PGP потребител може да удостоверява самоличността на останалите, макар и да не ги познава лично.

Точно този напредничав дух у Фини му помага да възприеме идеята за биткойн и да види, че тя е приложима в практиката система.

Според "официалната" история, разказвана години наред, основателят на биткойн е Накамото. Фини забеляза кратката теоретична обосновка за биткойн на Сашоши в списъка за електронни съобщения за криптографски системи през 2008-ма и веднага започна да си разменя съобщения с него. След време Фини започва да помага на Накамото с отстраняването на някои грешки в кода. Докато накрая получава от Накамото първия биткойн превод и „изкопава“ солиден брой биткойни.

Истината е, че хипотезата, според която зад Сатоши Накамото стои Фини, се ражда още през 2014 г. покрай смъртта на Хал. И въпреки всички претенденти за образа на Накамото, големите програмисти винаги са вярвали, че бащата на биткойн е щурият Хал. Днес те най-много от всичко искат да знаят какви тайни пази още замразеният мозък на гения. И вярват, че един ден той все пак ще се възкреси, за да даде нови знания на човечеството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай