Падна голямата тайна на Мона Лиза. Историята се обръща

Геолог разкри какво е нарисувал Леонардо

Падна голямата тайна на Мона Лиза. Историята се обръща | StandartNews.com

Една от големите тайни, свързана с картината на всички времена - Мона Лиза, най-после падна. 

ВИЖ ОЩЕ: Таен шифър в очите на Мона Лиза

Повече от 500 години, след като Леонардо да Винчи рисува портрета, геологът и специалист по италианския ренесанс Ан Пизорусо вярва, че е разгадала мистерията около фона на едно от най-известните произведения в света, съобщи Reuters.

Историци и специалисти по изкуствата отдавна обсъждат пейзажа на картината, като има редица спекулации за местата, които може би са вдъхновили Леонардо. Ан Пизорусо смята, че тя го е открила - град Леко в Северна Италия.

"Когато дойдох в Леко, разбрах, че тук той е нарисувал Мона Лиза", сподели Пицорусо, описвайки малкото градче на брега на езерото Комо.

Според нея сводестият мост, изобразен на картината, би съответствал на Ponte Azzone Visconti от ХІV век, въпреки че по-стари теории го свързват с подобни структури в други италиански градове като Арецо и Бобио.

Ан Пицорусо не е първият човек, който твърди, че е разрешил мистерията. Тя подкрепя твърденията си, като цитира познанията си по геология. "Мостът за мен не беше важният аспект на картината. В другите хипотези геологията е просто неправилна", смята Поцорусо.

По нейни думи скалните образувания в Леко са варовик, което съответства на това, което е изобразено зад благородничката на картината.

Изследването на Пицорусо върху Леонардо "показва идеално степента, в която художникът и ученият са се обединили", коментира Майкъл Дейли, изпълнителен директор на организацията ArtWatch UK, която се занимава с опазването на произведения на изкуството.

"Нито един историк на изкуството не е квалифициран да предизвика Ан по отношение на нейните научни познания. Другите изследвания вече са безпочвени", допълни още Дейли.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай