Падат таксите за документи за произведения на изкуството

Падат таксите за документи за произведения на изкуството | StandartNews.com

София. Ще намалее таксата за идентификация на произведения на изкуството, които не са културни ценности, реши Министерски съвет днес. Правителството прие Постановление за изменение и допълнение на Тарифа за таксите, които събират музеите, Националният институт за недвижимо културно наследство и Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" за извършване на услуги и за издаване на документи и дубликати.

За да бъде изнесена в чужбина картина, пластика, скулптура, икона или друго произведение на изкуството, е необходим документ, че предметът не представлява културна ценност по смисъла на закона. Удостоверенията се издават от Комисията по паметниците на културата към Министерство на културата. Таксата за удостоверение за едно произведение досега беше 15 лв. С новите промени таксата за едно произведение на изкуството или за един предмет ще е в размер на 4 лв., за група произведения/предмети от 2 до 50 бр. в размер на 3 лв. за всяко произведение или предмет и за група произведения/предмети над 50 бр. - в размер на 2 лв. за всяко произведение/ предмет.

По смисъла на Закона за културното наследство не се смятат за културни ценности монети и монетовидни предмети, машинно произведени предмети, антикварни предмети не по-стари от 100 г., произведения на изкуството собственост на български и чужди автори или такива не по-стари от 50 години, и остатъчен материал.

Според решението на Министерски съвет, "посочените предмети не могат за бъдат изключени от кръга на предметите, които подлежат на идентификация, въпреки, че законът посочва изрично, че те не са културни ценности. Единствено чрез идентификацията, която по същността си представлява експертиза на научната, културната, художествената и паричната им стойност може да бъде дадено заключение, че дадена вещ не е културна ценност и попада в кръга на предметите по чл. 7, ал. 4 от ЗКН. За разлика от идентификацията на културни ценности, процедурата по идентификация на произведения на изкуството и предмети, които не притежават качества на културни ценности по смисъла на ЗКН, изисква по-малък административен ресурс и време и е значително по - облекчена. Това обуславя значително по-малък размер на предвидените такси." 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай