Отровна риба нахлува в Егейско море

Червена риба лъв (Pterois volitans), която е считана за отровен вид

Отровна риба нахлува в Егейско море | StandartNews.com

Червена риба лъв (Pterois volitans), която е считана за отровен вид, се очертава като нова заплаха в Егейско море, предупреждават турски експерти. Инвазивната риба произхожда от Червено море и макар да е много красива и не е вредна за хората, тя лови по-малки риби. Това се очаква да повлияе негативно върху екосистемата, прогнозират морски учени.

Всъщност рибата лъв за първи път навлезе в Средиземно море в началото на 90-те години на миналия век през Суецкия канал. От 2012 г. този вид е по-разпространен по крайбрежието на Егейско море, особено край Измир.

Хамдула Арас, професионален водолаз в Карабурун в Измир, казва, че са започнали да срещат все повече и повече от тези риби и популацията им е съсредоточена предимно край бреговете на област Сеферихисар.

„Рибата не е отровна, освен ако не я докоснеш. Тя отдавна е популярна сред подводните фотографи поради цветното си тяло и дори имахме хора, които идваха специално тук, за да снимат риба лъв“, каза той пред Анадолската агенция (AA) в понеделник.

Професор Окан Акьол от университета Еге каза за АА, че тъмния групер и белият групер са сред основните хищници срещу рибата лъв. За съжаление броят им е намалял в турските води поради тежкия риболов.  

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай