Отрова мори зоопарка, може и да е умишлено

Отрова мори зоопарка, може и да е умишлено | StandartNews.com

Д-р Иванов съсипан, пожела да стане редови ветеринар

10-те починали животни в столичния зоопарк в края на август са отровени. Вероятно храната им умишлено да е инфектирана - тази версия лансираха пред "Стандарт" експерти, които разнищват безпрецедентния мор в зоологическата градина. Намек за това направи вчера и отстраненият директор д-р Иван Иванов. "Нека излязат химичните и биологичните анализи, тогава може да стане ясно повече", каза той. Д-р Иванов свързва смъртта на животните с предишни инциденти в зоопарка. През 1996 г. хипопотам бил отровен с натриева основа, по-късно имало и други такива случаи. "На няколко пъти се опитаха да ме злепоставят", признава д-р Иванов.

Съсипан от трагедията в зоопарка, д-р Иван Иванов сам е пожелал да бъде освободен от директорския пост. Той обаче ще остане на работа като ветеринарен лекар и ще продължи да се грижи за животните. Почти целият професионален живот на д-р Иванов е минал в столичния зоопарк. До пенсионирането му пък остават само 2 месеца. Драмата в зоопарка съвсем е разклатила здравето му, което и без това куцало от известно време.

Никак не му е лесно

той много обича животните", коментира и кметът на София Йорданка Фандъкова.
На мястото на д-р Иванов тя е командировала досегашния шеф на общинското предприятие "Екоравновесие" д-р Манол Нейков, чиято задача бе да реши проблема с бездомните кучета в столицата. Той ще ръководи зоопарка, докато се проведе конкурс и се назначи нов титуляр. "Изпратих д-р Нейков със задачата да стабилизира положението", обясни Фандъкова. От една страна, трябва да се гарантира здравословното състояние на животните, а от друга - да се осигури възможност проверяващите да си вършат работата по установяването на причината за мора сред животните.
До десетина дни ще са готови резултатите от изследванията на различни органи на умрелите животни. Проби от храната на тревопасните е изпратена и в акредитирана лаборатория в Белгия. Почти сигурно обаче е, че умрелите животни са били отровени. Оттук нататък разследващите органи трябва да установят

дали това е станало нарочно

или е резултат на небрежност - например неправилно съхранение на храната. "Никоя версия не може да се изключи, но ако резултатите покажат вещества, които не се съдържат във фуражите и в храните, значи те са допълнително дадени", заяви вчера д-р Нейков. "В момента няма други болни животни", посочи още той. Малкото бизонче, за което се предполагаше, че е яло от отровената храна, която погуби останалите от рода му, е добре. Храни се. Профилактично му се дават антибиотици и витамини. Общо 10 животни починаха в разстояние на две седмици в столичния зоопарк - камила, 3 гаура, 3 бизона, 2 тибетски яка и бебе козирог.
"Стандарт" научи, че тези дни е увеличена и охраната в зоопарка. Нощно време

вече ще патрулират по двама гардове

а не само един, както досега. На помощ са дошли и служители от столичната дирекция "Обществен ред и сигурност". Ремонтирани са няколко повредени видеокамери. В момента има 34 работещи, които се преглеждат от разследващите.
Новият шеф трябва да подготви и документите за прелицензиране на зоопарка. "Лицензът изтича, а има доста дейности, които трябва да се свършат", посочи д-р Нейков. В момента тече ремонт на някои от клетките по препоръка на Международната асоциация на зоопарковете. Например, разширяват се помещенията за маймуните. Трябва да се подмени остарялата парна инсталация. "Предстои и сериозна работа с персонала, който трябва да мине през нови инструкции, а ветеринарното обслужване на животните да се подобри", заяви д-р Нейков.

Неведнъж опитваха да ме злепоставят

Д-р Иван Иванов

- Г-н Иванов, стана ли ясно каква е причината за смъртта на животните?
- Не, не знам нищо, докато не излязат резултатите от химичните и биологичните анализи. Нищо не знам, нищо не чувам и не виждам.
- Възможно ли е да има недоволство срещу вас, което да е мотив за смъртта на животните?
- Може, но нямам агентура, нито апарат на Държавна сигурност, която да ме информира.
- Сигурно са ви минавали какви ли не мисли?
- На един човек му минават всякакви мисли - от самоубийство до това да носи корона.
- Преди имало ли е подобни инциденти?
- Поне няколко. През 1996 г., когато постъпих, отровиха с натриева основа хипопотама. Тогава беше образувано дело срещу неизвестен извършител, но нищо не се доказа. Имало е и други случаи, но не мога да бъда конкретен. Това не е първият път, когато някой се опитва да ме злепостави.
- Никой не ви е разпитвал досега?
- Не, никой не е идвал.
- Решението на Фандъкова да ви смени по ваше желание ли е?
- Да. Искам да изкажа огромната си благодарност на нея и зам.-кметицата Бояджиева, защото здравословно не съм добре, централно. Тя излезе човек, влезе ми в положението. Остават ми 2-3 месеца до пенсия, оставят ми всичко като привилегии. Благодаря им!
- Вие сте ветеринар, гъбични инфекции във фуража биха ли могли да причинят интоксикация?
- О, не мога да кажа, първите анализи на фуражите и аутопсии ги извършвахме хора от зоопарка - с д-р Попов и д-р Кръстев. След това дойдоха от БАН, от Агенцията по храните. Първият инцидент с гаурите стана ден след като се върнах от отпуска. Животното имаше преплитане на червото. Но не съм анатом и не мога да кажа какво е. Макар че 20 г. съм работил в Централния ветеринарен институт, бях ученик на проф. Станкушев. Знам много добре как може да се отрови един фураж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай