Отмениха изпускане на язовир „Кърджали", има свободен обем

Отмениха изпускане на язовир „Кърджали", има свободен обем | StandartNews.com

Кърджали. „Язовири и каскади" контролират притока на вода в язовир „Кърджали" и по преценка на специалистите ще се реши дали се налага изпускане на хидротехническото съоръжение, заяви областният управител Илия Илиев.

Заради очаквано преминаване на висока вълна през съоръженията, стопанисвани от предприятието „Язовири и каскади", бе обявено, че в 2 ч. на 10 декември започва контролирано изпускане на яз. „Кърджали".

В момента водата прелива свободно над клапите, но притокът е нищожен – 20 куб. м/сек., и по тази причина не бе извършено планираното снощи контролирано изпускане на язовира.

Ситуацията е под контрол, работят и трите турбини на ВЕЦ-а. Има свободни обеми. Ако притокът на вода продължи да намалява, нивото ще се регулира и необходимостта от изпускане на язовира ще отпадне, уточниха експертите.

Обстановката в Кърджалийско е нормална, през последното денонощие количеството на валежите е около 20 л/кв.м. Няма нарушени комуникации, нито заплаха за населението и техническата инфраструктура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай