Неделя,

Откриват Национална олимпийска академия в Несебър

От: Администратор -
632
Откриват Национална олимпийска академия в Несебър
A
A
A

Националната олимпийска академия на БОК ще отрие своята 34-та сесия на 3 юни в 19.30 с официална церемония в Митрополията на Несебър. На нея ще присъства генералният секретар на БОК Белчо Горанов, ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев, гост-лектори от чужбина и др.

В продължение на 4 дни студенти, ученици, преподаватели, обществени деятели и гости ще се съберат в базата на НСА в Равда обединени от олимпийските идеи и принципи. Тази година темата на сесията е „Олимпийските ценности и устойчивото развитие на Олимпийското движение". В програмата са предвидени изключително интересни презентации, дискусии и лекции, допълнени със заседания по секции, състезания и други активности. Веднага след приветствения адрес от ректора на НСА в съботната утрин, доц. Лозан Митев ще говори по темата „Олимпийските принципи на изпитание в съвременната ценностна система на обществото", а Белчо Горанов ще дискутира с присъстващите „Олимпийското движение в навечерието на Игрите в Рио".

„Освен студенти и ученици, за четвърти път в сесията включваме и преподаватели, като целта на тяхното привличане и да се разработят програми за олимпийско възпитание и образование в системата на висшите и средни училища," заяви доц. Лозан Митев, който от години е основният двигател в организацията на Националната олимпийска академия.

С изключителен интерес се очаква неделната лекция на гост-лектора от Немският спортен университет проф. Юрген Бушман на тема „Жената и олимпийското движение". Преди това доц. Иван Сандански от НСА ще даде подробности за „Новите промени в глобалното олимпийско движение и предизвикателствата пред НОК"

Последният ден в понеделник започва с две презентации: „Мисията на София за развитието на спорта" от Тодор Шабански и „Разпространение на олимпийската идея в Турция" от Гамзе Юлкер. Всеки ден следобедите са предвидени за спортни състезания и работни срещи между „олимпийските отбори" на плажа, съботната вечер ще бъде с олимпийски огън , а неделната – с олимпийски Празник карнавал, за който студенти, ученици и преподаватели подготвят атрактивни постановки, базирани на техните преживявания през последните дни и на ключови моменти от развитието на олимпийското движение

Националната олимпийска академия(НОА) е образователна институция създадена от БОК и НСА „Васил Левски" за разпространение и утвърждаване на хуманните ценности чрез спорта в обществото. Членовете и сътрудниците на НОА работят безкористно на доброволен принцип чрез създаване на граждански олимпийски обединения – клубове и дружества в университети, училища и населени места.

Годишните сесии на НОА имат за цел да запознаят младежта с основните идеи на олимпизма и актуалните въпроси в развитието на олимпийското движение и спорта. По време на сесиите НОА представя своята дейност и насърчава създаването на олимпийски структури в страната. Чрез общуването между млади представителите от различни краища на България, НОА се стреми да насърчава сътрудничеството и приятелството между участниците за развитие на идеи и общи бъдещи инициативи.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички