Откриха златото на император край морето

7 монети от по 23 карата излязоха от нос Св. Атанас по Виа Понтика

Откриха златото на император край морето | StandartNews.com

Варна. Златно съкровище даде старт на археологическото лято. Учените откриха 7 великолепно запазени монети от благородния метал в първите дни на разкопките на нос Св. Атанас край варненския  град Бяла.

Научната експедиция с шеф доц. д-р Валери Йотов изкопа парите, които се оказаха от първата половина на VI век. Всяка от тях е с тегло 4.4 грама. Намерихме ги в малко керамично гърне с капак отгоре, сравнително добре запазено, каза за "Стандарт" доц. Йотов. Едната е от времето на Юстин, основател на Юстинияновата династия, а останалите 6 са от царуването на самия Юстиниян Велики. Монетите са с високо съдържание на злато - 98%, което е над 23 карата.

Археологическите проучвания на нос Св. Атанас  продължават вече пета поредна година и се финансират изцяло с подкрепата на община Бяла. През тази година ще приключи и проектът "Консервация, реставрация, експониране и социализация на антично селище и късноантична крепост на нос Св. Атанас и превръщането им във водеща туристическа атракция в региона. Той е финансиран с близо 5 млн. лв. пари от Брюксел.

По инициатива на вестник "Стандарт" в рамките на националната кампания "Чудесата на България" късноантичната крепост край морето в Бяла беше включена в разширения проект "Виа Понтика" на север от нос Емине. Интересът към проучванията е изключително голям и още миналата седмица обектът беше посетен от две туристически групи, каза кметът Анастас Трендафилов. Това дава основание да се смята, че след приключване на проекта културно-историческата атракция ще стане собствен източник на средства след 2014 г., категоричен бе той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай