Откриха телата на затрупаните миньори

Три дневен траур обявиха в община Симитли

Откриха телата на затрупаните миньори | StandartNews.com

Симитли. Телата на двамата затрупани миньори в рудник "Ораново" Иван Лазаров и Николай Михайлов бяха открити в петък сутринта. И двама са мъртви, новината потвърди началникът на рудника Валери Манов.

Манов заяви, че двамата миньори са загинали веднага след инцидента, пометени от калната маса. Телата им са намерени на 90 метра дълбочина.

Малко по-късно от община Симитли обявиха тридневен траур в памет на загиналите миньори. Общинският съвет на града се събра на спешна среща. 

Директорът на рудника заяви, че няма да подава оставка. Той заяви, че чувства отговорност, но не и вина. Според него и специалистите става дума за природно бедствие, а не за човешка грешка.

Манов изказа съболезнования към близките на загиналите миньори. Той каза, че първо на тях се е обадил, след като са били намерени телата. От мината ще обезщетят близките на загиналите. От мината ще поемат и разноските по погребението на миньорите.

Шефът на "Ораново" сподели, че най-вероятно затрупаните миньори са се опитали да бягат след струването, но са били застигнати от калната маса.

След като бъдат изровени телата на Иван Лазаров и Николай Михайлов, те ще бъдат транспортирани до благоевградската болница. Спасителни групи от Бобовдол пък се включиха в операцията по изравянето на телата. Предстои и те да бъдат идентифицирани от близките на миньорите.

Според него рудникът трябва да продължи да работи, като се вземат всички мерки, така че инциденти като последния, да не се случват отново.

Миналия понеделник спасителите се натъкнаха на теч на рядка кал в галерия 64. Тогава те достигнаха до самия пробив, който уби на 16 юли малко след 09,30 часа 41-годишния Асен Стойнев от село Полето и 45-годишния Христо Младенов от село Полена. Заради непрекъснато свличане на кал спря работата им във фаталната 64-та галерия.

Комисия от експерти реши да се прокопае обходна галерия, за да се гарантира безопасността на спасителите. Преди два дни бе направен отвор и спасителите стигнаха до лента „А" в 64-та галерия. Вчера сутринта пък на 200 метра под земята инфаркт покоси 49-годишния електро-механо шлосер Асен Грънчаров от Благоевград.

По-късно от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката обявиха, че министър Драгомир Стойнев ще представи информация по случая „Ораново" пред народните представители.

Валери Манов – управител на рудник „Ораново" : "Жалко за загиналите и за техните близки, но не се чувствам виновен и няма да подам оставка"

„На 9-ия метър в изработка „А" на 64-та галерия са открити телата на затрупаните миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров. Паднали са на земята, най-вероятно калната маса ги е застигнала и ударила. Първо информирах техните близки. Видях се с тях. Осигурихме средства за двете погребения. Работниците имат застраховки, родствениците им ще бъдат обезщетени. Изказах им своите съболезнования.

Срещнах се вчера със съпругата и с брата на Асен Грънчаров, който издъхна от инфаркт под земята. Надявахме се, че някъде в галерията е останало свободно пространство, незаето от калната маса, но уви. Всички искахме да ги открием живи Ники и Иван. Имало е такива случаи на оцелели миньори. За съжаление ги намерихме мъртви. Не мога да кажа със сигурност дали ги е убила на място ударната вълна на калната маса. Информирани са за намирането на телата всички компетентни органи, както и собственика на мината Красимир Михайлов, който в четвъртък бе тук. Искам да изкажа своята благодарност и признателност на всички спасители и миньори, които 18 дни работиха по издирването на Ники и Иван. Това е героизъм. Тези хора, може да прозвучи пресилено, но рискуваха живота си вътре. Това е рудник, риск винаги има. Понякога не може да се предположи този риск.

Свлачището отдавна е спряно. Взети са всички мерки за безопасност. Почти до края галерията е пълна с кал. Чувствам много неща, това са мои приятели, колеги. С тях сме се виждали и навън, а не само в мината. Този случай е подобен на онзи през 2007 г. Тогава идваха нй-големите специалисти, сега пак сериозно ще бъдат анализирани нещата. При този пробив не е имало накъде да бягат. Може да са опитали, но са били застигнати от калната маса. Не мога да кажа кога са починали, това е работа на съдебните лекари.

Не се чувствам виновен, няма за какво да подам оставка. Като управител имам отговорности, чувствам се отговорен. Жалко за загиналите, за близките им, но това, което се случи, не можеше да бъде предотвратено. Няма да си подам оставката, защото управлявам екип от хора, които са зад мен. Не съм направил никакво нарушение. Разследващите ще си кажат мнението. Аз трябва да управлявам тези хора в тези трудни моменти. Проверявани сме на всеки три месеца от Инспекцията по труда, изпълнявали сме предписанията. Собственикът е осигурявал всичко, което съм му поискал – средства и материали. Според мен рудникът трябва да работи, но да се вземат всички мерки за предотвратяване на това нещо, което се случи в момента. Такова огромно свлачище не може да го спре един крепеж".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай