Откриха паметник на героя от Лясковец

Откриха паметник на героя от Лясковец | StandartNews.com

Новият вътрешен министър Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов пристигнха в Лясковец за откриването на паметната плоча на убития боец Емил Шарков. Паметният знак бе поставен по инициатива на кметицата Ивелина Гецова и в. "Стандарт", стартирала дни след трагедията преди година.

По инициатива на кметицата Гецова и "Стандарт" подвигът на Шарков ще остане в историята

На рождения си ден Румяна Бъчварова почете загиналия командос, който й е астрален близнак

Възпоменателна плоча ще напомня на всички за трагедията в Лясковец от преди година. По инициатива на кмета на града д-р Ивелина Гецова и на в. "Стандарт" паметният знак в чест на спецполицая Емил Шарков вчера бе поставен на стената на СОУ "Максим Райкович" в града. Това е само на метри от мястото, където на 14 март 2014 г. след престрелка загина Шарков, а няколко от колегите му бяха ранени. Шарков бе убит само ден след като навърши 40 години. На церемонията по откриването на паметната плоча вчера присъства вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Това е първата й официална проява, след като встъпи в длъжност в силовото ведомство. Оказа се, че Бъчварова е приела да участва в помена за загиналия полицай навръх рождения си ден - 13 март. На същата дата е роден и убитият командос Шарков.

Заедно с Бъчварова при откриването на плочата присъстваха новият главен секретар на МВР Георги Костов, директорът на полицията във Велико Търново Илиян Личев, областният управител проф. Пенчо Пенчев, кметът на старопрестолния град Даниел Панов и кметицата на Лясковец д-р Ивелина Гецова. Съкрушените близки на Шарков също дойдоха на събитието. Съпругата и бащата на командоса едва сдържаха сълзите си. Дойдоха и много приятели и колеги на Шарков, жители на града, преподаватели и възпитаници на СОУ "Максим Райкович". Децата имаха редовни учебни занятия, които бяха прекъснати за кратко, докато траеше церемонията.

Мемориалната плоча бе осветена от отец Богдан. Със специален ритуал той отслужи панихида в памет на загиналия командос. Присъстващите почетоха паметта на Шарков с едноминутно мълчание. След това положиха венци и цветя пред гранитната плоча, върху която е изписано "Служебният си дълг превърна в подвиг, живота си на нас ти подари!". Паметният знак бе изработен и поставен от фирма "Валда". "С него новият герой на Лясковец - Емил Шарков ще остане завинаги в живота и историята на градчето", коментираха и хората, присъствали на церемонията.

"Днес съм тук не защото е редно един министър на вътрешните работи да бъде там, където негов служител е загинал. Тук съм, защото чувствам присъствието си като човешки дълг", заяви министър Румяна Бъчварова. Тя сподели, че Емил Шарков е роден на датата, на която и тя празнува рожден ден - 13 март, и когато днес тя приема поздравления за него, се говори в минало време, което е несправедливо. "Изразявам своя поклон към това, което е направил - пример за доблестен боец. Този пример трябва да остане и в съзнанието ни и не трябва да го забравяме. Съвсем в човешки план аз поемам отговорността си към всички хора, които са избрали професията и са осъзнали риска за живота си в името на това, да служат на обществото", каза тя.

Новият главен секретар на МВР Георги Костов призова да се спре политическото говорене по темата и компетентните органи да си свършат работата. "Нека днес да се преклоним пред подвига на героя Емил Шарков", каза Костов. "В ден като този, когато сме се събрали да уважим паметта на Емил Шарков, като че ли думите са излишни. Каквито и думи да кажем, те няма да изразят нашата признателност към това, което направи човекът Емил Шарков. С безкрайния си професионализъм преди година той ни показа, че животът на човек е достоен, когато направиш така, че това ти деяние да те надживее. Той го направи - той спаси колегите си и децата на Лясковец. Той сам направи паметник на своята безкрайност. Ние искаме да направим така, че споменът за новия герой на Лясковец да не умира", каза кметът на града д-р Ивелина Гецова.

Делото тръгва в понеделник

Наказателното дело срещу стрелеца от Лясковец Петко Петков е насрочено за понеделник - 16 март, в Окръжния съд във Велико Търново. Една година след акцията за изземането на незаконното оръжие 54-годишният Петков ще се изправи пред съда по обвинение в умишленото убийство на командоса Емил Шарков. Ако обвиненията бъдат доказани, подсъдимият може да получи от 20 до 30 години затвор, доживотна присъда или доживотна присъда без право на замяна. Процесът срещу него вероятно ще бъде при закрити врати, защото самоличността на пострадалите служители от СОБТ е държавна тайна. В момента стрелецът от Лясковец е с постоянна мярка "задържане под стража", която изтърпява в Ловешкия затвор.

Не трябва да го забравяме

Д-р Ивелина Гецова, кмет на Лясковец

Смятаме, че обществеността на Лясковец първо го желае и ние трябва да отвърнем на това желание, и второ - за нас е важно този ден, в който си замина един млад човек, изпълняващ своя професионален дълг, но не се забравя. Въпреки трагичния край на тази операция беше решен един проблем, който стоеше пред училището и децата на град Лясковец - със стрелеца Петко Петков и натрупания боен арсенал от него.

МВР шефката на среща със съпругата на Емо

"Обществото ни боледува и нашата мисия като хора, които служат на държавата и като граждани, е да го излекуваме". Това каза вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова по време на откриването на паметната плоча. "Най-важното при случая в Лясковец оттук нататък е да се вземат поуките и да не се допускат такива грешки", допълни тя. Бъчварова обясни, че има две проверки на операцията на баретите, при която загина спецполицаят Емил Шарков. "Запозната съм с резултатите, но трябва да обсъдя с професионалното ръководство дали ще бъде назначена нова проверка. Уверих близките на командоса, че съм готова да разговарям с тях и да чуя тяхната гледна точка", коментира още министърът. Във връзка с промените в МВР, вицепремиерът посочи, че смята да продължи започнатата от министър Вучков реформа. "Според мен реформата е правилна, много добра и смела. Мисля, че трябва да се върви в посока на преструктуриране на министерството", допълни още Бъчварова.

Милена: Никой не каза какво се е случило

Бащата на баретата настоява за разкриването на истината

"За тази една година от смъртта на съпруга ми никой от ръководството на отряда не пожела да ми обясни в детайли какво се е случило". Това обясни вдовицата на Емил Шарков - Милена. Жената разказа, че е имала многократни срещи с шефовете на СОБТ и ръководството на МВР, но нито някой й е дал подобни разяснения и обяснения за тактическата схема на операцията, разпорежданията, предполагаемите грешки и пропуски, нито пък някой е признал вина.

"Никой няма доблестта да каже, ние извършихме тези грешки, но работим в посока да не се повтарят. Живеят в някакъв свят на непогрешимост. Но всички тези тактики биха могли да се повторят и ми се иска някой на по-горно ниво да вземе мерки", подчерта Шаркова. "За себе си съм видяла, че става въпрос за поредица от пропуски. И грешни стъпки. В някакъв момент даже на хаотичност. Но не съм аз човекът, който ще прави тактиката за следващата акция за съжаление и много се надявам да са си взели бележка", допълни тя.

Бащата на убития командос пък настоява да излезе цялата истина около случая в Лясковец. Той също подчерта, че досега никой не им е съобщил подробности около случая. Шарков посочи, че остават много неизвестни и попита: Защо Отрядът за борба с тероризма отива да обезвреди един ловец? Имало ли е възможности чрез хитрост да бъде предотвратено случилото се? Защо при положение, че първият полицай е бил ранен, операцията не е била отменена? Кой е издал разрешителни за оръжие на Петко Савов, защо са му продавали патрони и не е ли имало друг начин оръжието да бъде иззето? "Искам истината, каквато и да е тя. Може тя да не е в наша полза, а в наш ущърб, но да излезе тази истина, да кажат кой е виновен, защо се получи така", допълни Емил Шарков.

Излъгаха ни, твърди майка му

Ваня Рибчева, майката на загиналия командос, е убедена, че семейството им е било излъгано от ръководството на МВР. В свое интервю от началото на седмицата Рибчева категорично опроверга версията, че синът й Емил Шарков е загинал, докато е прикривал тримата си ранени другари. "Всичко, което беше обявено по медиите, защото информация аз лично не съм получавала нито от МВР, нито от отряда, всичко беше една безобразна лъжа и ако смъртта на сина ми ме натъжава, действията впоследствие просто ме вбесиха", каза Рибчева.

Психолози се погрижиха за баретите

Командосите от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) имаха продължителни разговори с психолози след провалената операцията в Лясковец, при която загина колегата им Емил Шарков. Всички барети, участвали в спецакцията, се срещнаха на няколко пъти със специалисти от Института по психология към МВР. Заедно с психолозите момчетата преминаха и специализиран курс за работа в екстремни условия съвместно със западните им колеги. Нашите командоси бяха обучавани от спецченгета от Германия, Италия и Испания. След случая в Лясковец в МВР се заговори за допълване и модернизиране на екипировката на баретите. Една от причините бе, че след неуспешната акция се появиха слухове, че каските и жилетките на командосите са с изтекъл срок на годност. От МВР обаче отрекоха информацията.

Само един отстранен след случая

В средата на февруари стана ясно, че шефът на отдел "Криминална полиция" Атанас Илков е уволнен дисциплинарно заради случая Лясковец. Той се оказа първият уволнен високопоставен полицейски шеф заради завършилата трагично спецоперация. Досега отговорността за провала на МВР поеха двама шефове на полицията във Велико Търново и двама редови полицаи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай