Откриха паметна плоча на Емил Шарков в Лясковец

Откриха паметна плоча на Емил Шарков в Лясковец | StandartNews.com

Паметна плоча на загиналия спецполицай Емил Шарков бе открита в Лясковец. Тя се намира в двора на СОУ „Максим Райкович", точно до къщата на стрелеца Петко Петков.

На официалната церемония присъстваха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главният секретар на МВР Георги Костов, директорът на ОД на МВР – Велико Търново Илиян Личев, областният управител проф. Пенчо Пенчев, кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, кметът на Лясковец, Милена Шаркова и други близки на загиналия.

„В ден като днешния, когато сме се събрали да уважим паметта на Емил Шарков, като че ли думите са излишни. Каквито и думи да кажем, те няма да изразят нашата признателност към това, което направи човекът Емил Шарков. С безкрайния си професионализъм, преди година, той ни показа, че животът на човек е достоен, когато направиш така, че това ти деяние да те надживее. Той го направи - той спаси колегите си и децата на Лясковец. Той сам направи паметник на своята безкрайност. Ние искаме да направим така, че споменът за новия герой на Лясковец да не умира". Това заяви д-р Ивелина Гецова, кмет на Лясковец.

На специален ритуал в двора на училището бе отслужена панихида в памет на загиналия командос. Присъстващите го почетоха и с едноминутно мълчание, а след това положиха венци и цветя пред гранитната плоча, върху която е изписано "Служебният си дълг превърна в подвиг, живота си на нас ти подари!". Паметният знак е поставен по инициатива на вестник "Стандарт", община Лясковец и фирма "Валда".

На 14 март се навършва една година от спецакцията в Лясковец по обезвреждането на Петко Петков. Тогава той стреля срещу полицаите, уби на място Шарков и рани негови колеги. Делото срещу стрелеца трябва да тръгне на 16 март в Окръжен съд – Велико Търново.

„През тази една година не събрах сили, не успях да намеря сили, за да отида там. Сега съм се мобилизирала и Емо заслужава аз да присъствам на церемонията", каза по-рано пред бТВ Милена Шаркова. Тя изтъкна, че ще продължава да търси истината за нелепата смърт на мъжа й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай