Откриха лед под носа на Слънцето

Откриха лед под носа на Слънцето | StandartNews.com

Вашингтон. НАСА откри лед на Меркурий, въпреки че планетата се намира точно до Слънцето.

На пръв поглед изглежда абсурдно на най-близката планета до слънцето да има лед. Тайната обаче е, че на Меркурий има места, които никога не са виждали светлина. Това се дължи на факта, че наклонът на въртене на оста на планетата е почти нула, обясняват от НАСА.

Местата, които никога не са виждали светлина сe намират на полюсите на планетата. Учените отдавна са предполагали, че там може да има вода и лед. Тези теории се тиражират засилено през 1991 г. Тогава с телескопи са наблюдавани светли петна на полюсите. Тогава обаче няма повече доказателства. През миналата година Месинджър откри, че тези петна са в сенчестата част на Меркурий, което повишава шанса там да има вода и лед.

Сега най-новите данни от космическия кораб показват, че водата е основната част от северния полюс на планетата. Ледът пък се показва на повърхността на някои места, а по-голямата му част е под "земята" - особен черен материал. Според учените тази повърхност прилича на смес от органични компоненти, донесени на планетата от различни комети и астероиди. Тези материали за почернели заради високата радиация, на която е изложен Меркурий дори в сенчестите си зони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай