Откриха английски сноубордисти, изгубили се в Пирин

Откриха английски сноубордисти, изгубили се в Пирин | StandartNews.com

Пореден инцидент в Пирин планина с изгубили се чужди туристи вдигна на крак планинските спасители малко след 17,00 часа в понеделник. Сигналът е получен на телефон 112 от двама английски сноубордисти. Те напуснали още преди обяд ски зоната над курорта Банско, за да правят екстремни спускания в дълбокия почти два метра сняг. Не са се съобразили с предупрежденията, че има четвърта степен опасност от лавини. Карали няколко часа в улеите в района на Бъндерица, но като се притъмнило се уплашили, че не знаят как да се приберат. Затова подали сигнал, че бедстват.

„Няма данни за паднала лавина, което е добрата новина. Нямат травми, но явно са уморени и не могат да се измъкнат сами от дълбоките снежни преспи. Проблемът е, че почти навсякъде в планината има лавинна опасност, поставят на карта и своя, и нашия живот", казаха от Планинската спасителна служба в Банско.

Малко след 18,00 часа спасителите откриха невредими двамата английски сноубордисти. Служителите на ПСС свалиха чужденците до една от пистите, а след това ги закараха до своята база в курорта Банско.

За акцията чужденците ще трябва да платят, тъй като са напуснали самоволно ски зоната, обясниха спасителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай