Откъде идва лакомията

Инстинктът да се нахвърляме върху висококалорична храна е дълбоко заложен

Откъде идва лакомията | StandartNews.com

Защо не можем да контролираме лакомството си особено към сладките и мазните храни?

Оказва се, че зад всичко това стои солидно научно обяснение и противно на повечето предположения, то не е толкова свързано със съвременната ни масова култура, колкото с начина, по който някога древният човек е живял.

Става ясно, че голяма част от човешкото поведение в наши дни всъщност се е формирало доста отдавна и за да можем да разберем какво ни кара да се тъпчем толкова, трябва да превъртим хронологичната лента много години назад.

Знаем, че през последните 200 години повечето хора на планетата получават прехраната си като офис служители, чиновници и градски работници, които не произвеждат сами храната си и имат бърз и лесен достъп до нея. В предхождащите ги 10 000 години пък по-големият процент от човечеството преживява като земеделци.

Целият този привидно дълъг период обаче е като едно секундно мигване на окото в сравнение с десетките хиляди години на лов и събирачество, с което се занимавали предците ни.

Много от нашите социални и психологически характеристики са били формирани още тогава и нашите мозъци и съзнание все още са адаптирани към този начин на живот.

Затова голяма част от сегашните ни конфликти, хранителни и сексуални навици са всъщност резултат от злощастния сблъсък на умовете ни на ловци събирачи и постиндустриалната среда на презадоволеност, в която живеем. Ние просто не сме готови за нея, защото подсъзнателно още обитаваме света на ловците събирачи.

Ловците събирачи населявали саваната и горите и както подсказва самото им име, прекарвали ежедневието си по доста по-различен начин от нас. Живеели щастлив живот без много раздори , без много работа и нямали особени поводи за военни конфликти.

Типичният събирач от преди 30 000 имал достъп само до един вид сладка храна – зрелите плодове. Затова ако на някоя обезумяла за сладко жена й се случело да попадне на отрупано със зрели смокини дръвче, най-нормалната и рационална реакция тогава щяла да бъде да изяде колкото може повече от тях – и то на място.

Общо взето, когато видели висококалорична храна, древните хора чисто инстинктивно се нахвърляли върху нея, тъкмо защото се откривала само на големи промеждутъци от време.

Това неконтролируемо поведение е заложено дълбоко в нашите ДНК още от тогава.

Според ново проучване на изследователи от Университета в Ексетър „все още няма еволюционен механизъм, който да ни помогне да преодолеем примамката на сладка, мазна и нездравословна храна и да избегнем наднорменото тегло по разбираеми и разумни причини“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай