Откъде идват имената на месеците

Историята е интересна

Откъде идват имената на месеците | StandartNews.com

Източник: Shutterstock

Ще разгледаме откъде идват имената на месеците, които познаваме. На кого на кръстени и какво трябва да знаем за тях. Научете каква е историята на всичките 12 месеца от календарната година, пише Poznanieto.bg.

1.Януари

Януари е кръстен на двуликия римски бог Янус. Смята се, че с едното си лице гледа назад към миналото, а с другото гледа напред към новата година. Задължително се извършвали жертвоприношения в негова чест в Древен Рим.

2.Февруари

Името идва от латинската дума febra – тъй като за римляните това е бил последният месец от годината и той се свързвал с ритуалното очистване от греховете на старата година. Това се осъществявало чрез специални жертвоприношения.

3.Март

Март се свързва с името на римския бог на войната Марс. Това е първият месец от новата година за тях и се смята за много благоприятен период за започване на военни конфликти.

4.Април

Aperire е латинската дума, която означава отварям се. Април е кръстен на започването на пролетта като нов сезон.

5.Май

Кръстен е на римската богиня Мая – най-възрастната от Плеядите. Другата хипотеза е, че е кръстен на римската богина на плодородието – Бона Деа.

6.Юни

Кръстен е на Юнона, съпругата на Юпитер – римският еквивалент на Хера.  Тя е покровител на майчинството и даваща правилните съвети, тъй като има легенда, че предупредила римляните за идващо голямо земетресение.

7.Юли

Кръстен е на Юлий Цезар, който е роден през този месец. Иначе старото му име в Древен Рим е бил квинтилис – тоест петият месец от началото на година (март е първи).

8.Август

Лично Октавиан Август прекръства този месец на своето си име, тъй като тогава за първи път става консул на Рим. Иначе е бил означаван като шестият месец в годината.

9.Септември

На латински Septem означава седем – неговото име е чисто описателно.

10.Октомври

Octo – осем на латински. Пак името е описателно.

11.Ноември

Novem – девет на латински

12.Декември

Decet – десет на латински.

Това е историята на имената на месеците, които ползваме. Повечето от тях са свързани със съответната дума на латински за техния ред, като изключение правят Юли и Август кръстени на Цезар и неговият племенник Октавиан. Важно е да се знае, че за древните римляни (преди въвеждането на Юлианския календар от Цезар) годината започва от месец март, така че имената на месеците са подредени по този начин.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай