Сряда,

Отбелязваме Деня на българското кино

От: Администратор -
1585
Отбелязваме Деня на българското кино
A
A
A

По инициатива на Националния филмов център от 2005 година на 13 януари - датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант", българската филмова общност чества своя професионален празник.

През 2015 година българското кино навърши 100 години. Юбилеят бе отбелязан с множество инициативи. БНБ пусна в обръщение сребърна юбилейна монета, а Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията издаде специална марка. София бе обявена от ЮНЕСКО за Творчески град на киното.

Отново през 2015 година с подкрепата на НФЦ бяха реализирани близо 50 пълнометражни и късометражни игрални, документални и анимационни продукции, които намериха своите зрители в България и пътя си по света, припомня БГНЕС. Сред тях са „Каръци" на Ивайло Христов, "Жажда" на Светла Цоцоркова, „Сняг" на Венцислав Василев, нискобюджетният "Докато Ая спеше" на Цветодар Марков, "Зевс" на Павел Веснаков, "Синът" на Христо Симеонов, "Салтомортале" на Борислав Колев, "Кеймбридж" на Елдора Трайкова, "Любов с превалявания" на Андрей Кулев и Ася Кованова, "Щрих и стих" на "Компот колектив" и др. Тази година Денят на българското кино ще бъде отбелязан под надслова „София в киното и киното в София".

По случай празника на 13 януари 2016 г. Националният филмов център в сътрудничество със Столична община, Българската национална филмотека, Националния дворец на културата и Съюза на българските филмови дейци организира следните събития: Подписване на меморандум за сътрудничество между НДК и НФЦ – "Кино "Люмиер" премиерен екран на българското кино" от 11:00 ч. в Пресцентър на НДК.

Филмовата програма в кино "Одеон" в празничния ден ще бъде с вход свободен: От 14.45 "Специалист по всичко" – 1962, реж. Петър Б. Василев, 90'. От 16.30 - Документални филми- "Нашата столица" - 1958, реж. Борис Милев и Александър Рупчин, 28'; "София" - 1965, реж. Огнян Данаилов, 24'; "По улица Раковски" - 1970, реж. Константина Гуляшка, 15'; "София в ракурс" - 1978, реж. Димитър Китанов, 11' В 18.00 е премиерата на новите 4 филма от поредицата „5 минути София" – реж. Михаил Ланджев и Камен Воденичаров. Киното е емоция, която се преживява по непосредствен и дълбоко личен начин. То придава магическо значение на места, които познаваме или не познаваме, така както никое друго изкуство не може да направи. Филмите дават шанс Градът и неговите метаморфози през годините да се съхранят визуално завинаги! В залите на БКИ ще се открие изложба "Автори и плакати" - плакати на български филми и техните художници.

С премиера на родния филм „София 100 години столица на българското кино" официално ще бъде открит технологично обновеният, ежедневно работещ киносалон "Люмиер". Събитието е от 20:30 часа на 13 януари – датата, на която отбелязваме Деня на българското кино. Продукцията е игрална хроника, разходка из емблематични български филми, документирали различните образи на града през времето. "София 100 години българско кино" е със сценарий и режисура на Явор Веселинов, по идея на Жана Караиванова. Оператор е Росен Даскалов – Тичъра, художник е Тита Димова, композитор на музиката е Емилиян Гацов – Елби. Продуценти са Галина Тонева и Кирил Кирилов. В ролите се превъплъщават Борис Георгиев и Явор Веселинов.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички