От Чудесата на "Стандарт": Започна реформата в музеите

От Чудесата на "Стандарт": Започна реформата в музеите | StandartNews.com

Благодарение на 10-те милиона лева в бюджета за следващата година, отделени за музейните работници, ще започне реформа в сектора. Това обяви зам.-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова на дискусията "Чудесата на България", организирана от вестник "Стандарт" в Пловдив.

Обмисля се естествено вдигане на заплатите на служителите, тъй като в момента те са изключително ниски, а част дори са и по-малки от минималната заплата. Първо е нужна финансова обосновка и анализ, за да стане ясно как ще се променят възнагражденията. Тъй като в момента служителите в различните музеи получават различни заплати, обясни тя.

Задължително е обаче чрез реформата директорите на музеи да се превърнат в мениджъри. Промените ще са много тежки и част от музеите вероятно ще престанат да работят, други ще се слеят, ще се откриват нови, поясни зам.-министърът. Законодателството в областта е тежко и реформата все пак не е въпрос само на пари, допълни Петрунова. В момемнта всички търсят придадена стойност на културата и историята ни. Така обаче слагаме каруцата пред коня, категорична бе Петрунова. Естествено нямам нищо срещу това, но трябва да помислим за културата и историята ни и в духовен план. Не случайно хората търсят и се гордеят с родовата си история. Това в същия аспект важи и за държавата.

Петрунова допълни, че кампанията на вестник "Стандарт" "Чудесата на България" се е появила в много правилен момент. Няма такава институция, която да успее да събере толкова различни специалисти и да направи това, което вие успяхте да постигнете през последните пет години за популяризиране на чудесата ни, заяви Петрунова. Че музеите могат да са печеливши разказа и кметът на Пловдив Иван Тотев. Той даде за пример обновеният природо-научен музей в града, който само за няколко седмици е успял да събере 30 хиляди лева приходи. Може би трябва да се помисли и за реформа при ценообразуването на билетите за музеи и галерии, заяви Тотев и посочи, че към момента таксите наистина са много ниски в сравнение с общоевропейските.

В Пловдив обмисляме и въвеждане от следващата година на комплексен билет за повече забележителности. Това обаче се случва трудно, защото повечето музеи са под различно ръководство, допълни градоначалникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай