От -20 до +15 през януари

От -20 до +15 през януари | StandartNews.com

Сняг трупа за Йордановден, изпращаме 2015-та с леден вятър

През януари са регистрирани най-големите аномалии на времето у нас. При нахлувания на арктичен въздух са достигани най-ниските температури - абсолютният минимум за страната е минус 38,3 градуса, измерен в Трън през 1947 г. През януари има и интензивни затопляния, при които температурите са се повишавали до 20-23 градуса, обясни Красимир Стоев.

Зимата ни връхлита с цялата си мощ през януари. Най-ниските температури в първия месец на новата година ще бъдат между -20 и -15 градуса, а най-високите - между 10 и 15 над нулата, съобщи Красимир Стоев, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. По думите му през януари се очаква средната температура да бъде около и под нормата.
Новата година ще започне с мразовито време, а слънцето ще хапе. Очаква се към 3 януари температурите леко да се повишат. Тогава над страната ще нахлуят средиземноморски циклони, които ще донесат сняг. Бяла пелерина ще покрие цялата страна. Така за Йордановден и Ивановден хлапетата вече ще могат да правят снежни човеци и да се пързалят с шейните. През второто десетдневие температурите ще бъдат по-ниски от обичайните.

В началото ще е без валежи, но около 12 януари отново ще падне сняг, каза Стоев пред БТА. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която е между 30 и 60 литра на квадратен метър, а в планините и най-южните райони - между 60 и 110 литра на квадратен метър.

Сняг валя вчера на много места в страната. Но не натрупа. Температурите пък рязко паднаха, а бурни ветрове бушуваха в Източна България. Очаква се да посрещнем Новата 2016 година на -13 градуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай