От 1 декември забраняват пестицидите заради пчелите

От 1 декември забраняват пестицидите заради пчелите | StandartNews.com

Брюксел. От 1 декември в страните от Европейския ще влезе в сила ограничение за употребата на пестициди. На 24 май Европейската комисия прие решение за ограничаване на употребата на три пестицида от групата на неоникотиноидите. Тези пестициди (клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам) бяха признати за вредни за пчелната популация в Европа.

Ограничението ще влезе в сила на 1 декември 2013 г. и ще бъде преразгледано най-късно до две години. То е насочено към пестицидите, използвани върху някои растения и зърнени култури, които привличат пчелите и други опрашители, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

„През миналия месец, въз основа на научно становище на Европейския орган за безопасност на храните, в което се идентифицират многобройни рискове, обещах да направя всичко възможно, за да гарантирам, че нашата популация от пчели е защитена. Приетото днес ограничение изпълнява поетото обещание и бележи още един важен етап по пътя към осигуряване на по-здравословно бъдеще на пчелите в Европа, тъй като пчелите изпълняват две важни роли: не само тази на източник на мед, но и — нещо по-важно — тази на опрашител. Около 80 % от опрашването се дължи на дейността на пчелите, то се извършва естествено и не изисква средства" заяви Тонио Борг, европейски комисар по въпросите на здравеопазването и потребителите.

Приетите мерки са част от общата стратегия на Комисията да се противодейства на проблема на намаляването на пчелната популация в Европа. След публикуването на Стратегията за здравето на пчелите на Комисията през 2010 г. бяха предприети редица действия, а други се изпълняват понастоящем. Сред тях са: определяне на референтна лаборатория на ЕС за здравето на пчелите; увеличаване на съфинансирането по линия на ЕС на националните програми в областта на пчеловъдството, съвместно финансиране на провеждането на изследвания за наблюдение в 17 доброволно участващи държави членки (през 2012 г. бяха отделени 3,3 млн. евро) и изследователски програми на ЕС, като напр. „BeeDoc" и „STEP", които се занимават с многофакторните аспекти, на които може да се отдаде намаляването на популацията на пчелите в Европа.

До 30 септември 2013 г. държавите членки трябва да оттеглят или изменят съществуващите разрешения, така че те да са съобразени с ограниченията на ЕС. Наличните запаси от посочените пестициди ще могат да се употребяват най-късно до 30 ноември. Отговорни за осигуряването на правилното прилагане на ограниченията са националните органи. Веднага щом стане достъпна нова информация и не по-късно от 2 години Комисията ще преразгледа въведеното ограничение, за да вземе под внимание значимите нови научни и технически данни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай