Островът ни посреща с "Добре дошли"

Британците приветстват българи и румънци, които знаят английски и идват да работят

Островът ни посреща с "Добре дошли" | StandartNews.com

Повече от две трети от британците ще посрещнат българските и румънските имигранти с "Добре дошли" след падането на трудовите ограничения на Нова година, ако се интегрират и работят здраво. Това показва проучване на общественото мнение, публикувано във в. "Гардиън".

68% от участниците в изследването, проведено от института "Ипсос", ще са доволни да приемат имигранти от двете източноевропейски страни, които знаят английски език, имат работа, плащат си данъците и се интегрират в местната общност.

Положителното отношение е най-силно сред анкетираните във възрастовата група между 35 и 44 години - 72%.
Британците ще посрещнат българските и румънските имигранти добре, въпреки изблика на антиимигрантска риторика от страна на водещи политици, отбелязва "Гардиън".

Проучването е било проведено след интервюто на българския президент Росен Плевнелиев за неделното издание на "Гардиън" - "Обзървър", в което той предупреди британското правителство да не се отказва от традиционната си толерантност към имигрантите за сметка на изолацията.

Британският министър на бизнеса Винсънт Кейбъл, който е от по-малкия партньор в управляващата коалиция, либералните демократи, отговори на призива на Плевнелиев, като обвини премиера Дейвид Камерън и неговата Консервативна партия, че водят вредна популистка политика по имиграционните въпроси.

Въпреки негативната пиар кампания обаче, само един на четирима британци (24%), смята, че ограничаването на свободата на движение на хората трябва да е приоритет за Великобритания в Европейския съюз. Аналогичен дял от анкетираните (26%) са на мнение, че страната трябва да напусне ЕС, ако той не промени правилата си в областта на имиграцията.
Според близо половината британци (45%) спазването на изискването за плащане на минимална работна заплата е едно от най-ефикасните средства за прекратяване на практиката да бъдат подбивани възнагражденията на местните работници от европейски имигранти.

Значително мнозинство (63%) се обявяват за затягане на правилата на социалната система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай