Оставка или шамари за Искров (ОБЗОР)

Оставка или  шамари за Искров (ОБЗОР) | StandartNews.com

Избираме нов гуверньор на 1 юли, каза Менда Стоянова

Управителят на БНБ Иван Искров подава оставка на 19 юни. Това е заявил лично той на Менда Стоянова, съобщи тя на заседанието на бюджетната комисия в парламента. "Искров е заявил, че в момента, в който внесем и една кандидатура за управител на БНБ, той ще си подаде оставката. С него определихме дата 19 юни. Ако тогава не си подаде оставката, лично ще отида и ще го набия в БНБ", отсече Стоянова. По думите й гуверньорът е споделил намерението си в неофициален разговор преди няколко дни.

Депутатите в комисията по бюджет и финанси приеха новите правила за избор на управител на БНБ, като се очаква той да бъде избран на 1 юли. "Ако имаме оставката на Иван Искров на 19 юни, си избираме нов управител на БНБ съвсем по закон. Ние няма да сме избрали новия, преди да имаме оставка на Искров", каза още Стоянова. По думите й следващата седмица в сряда депутатите могат да приемат процедурни правила за избор на управител на БНБ в пленарна зала. Тъй като мандатът на Искров изтича през октомври, народните представители ще трябва да направят измененията и в Закона за БНБ. Те ще се отнасят за случаи, в които управител или подуправител не довършват мандата си. При това положение новоизбраният гуверньор няма да довършва мандата на предшественика си, а ще започва своя нов. Менда Стоянова допълни, че на 25 юни в парламента може да се изслушат кандидатите на шеф на БНБ.

"Спокойно можем на 1, 2 или 3 юли да имаме избор на кандидат в зала", каза още Стоянова. Кандидатите за нов управител на БНБ ще бъдат изслушани и на заседание на бюджетната комисия. Заседанието по избор на кандидат се излъчва пряко в интернет, а всяка парламентарна група или депутат може да предложи само по 1 кандидат за поста. Както вече стана ясно, от ГЕРБ представиха своя фаворит за шеф на БНБ Димитър Радев. Радев съчетава двете основни изисквания, около които се обединиха различните политически сили във властта относно качествата на бъдещия гуверньор - да познава добре обстановката в България и в същото време да идва отвън. Освен 21-годишната кариера в Министерството на финансите в момента Радев е ръководител на мисията за техническа помощ за страни от Източна Европа, Централна Азия, Близкия изток и Африка в МВФ.

Оставката на Искров се постави на дневен ред още през миналата година след кризата с КТБ. Банкерът бе заявил, че е готов да се оттегли, когато народните представители му покажат, че могат да изберат негов наследник.

Управителят не участва в задкулисни договорки

Българска народна банка

Управителят на БНБ нееднократно е обявявал, че очаква постигането на политическо съгласие за избор на нов управител, като се следват законовите процедури в тази посока. Никой не е упълномощаван да прави каквито и да е изявления от името на управителя на БНБ. Надяваме се, че извънредната енергичност и агресия на политиците ще се трансформира в обществено полезни и конструктивни действия. Управителят на БНБ не участва в задкулисни договорки и няма да позволи да бъде въвлечен в конфронтация между институциите и демонстрация на власт и натиск върху независимата Централна банка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай