Още заразени с бруцелоза в Рила

Още заразени с бруцелоза в Рила | StandartNews.com

Още осем души са се заразили с бруцелоза в община Рила. Това показват данните от последните изследвания, оповестени на нарочна пресконференция в Кюстендил, на която присъства здравният министър д-р Петър Москов. Така общият брой на заболелите до момента става 22.

Основната причина за заразяването на хората е консумацията на непроверени животински продукти.

"При населението там няма усещането, че това, което се върши е нередно, а е и увреждащо здравето и за тях, и за децата им. Последният, който се е заразил, се е разболял, защото са му давали да се лекува с млякото от заразеното животно", обясни здравният министър. И определи това поведение на ръба на липсата за чувство за самосъхранение.

„Каквито и органи да има - включително и армията да вкараме, ако някой реши да пие заразено мляко, какво може да въздейства на този човек?", попита Москов.

Кампанията по разясняването на мерките, които хората от Рила трябва да предприемат, за да не допускат да се разболеят, продължава.

19 пък са собствениците на 80 кози, при които е установена заразата, стана ясно на пресконференцията. От община Рила призовават всички собственици на животни, както и техните близки да се запишат за изследване в деловодството.

"Трябва да се знае, че хора, които са яли неварено мляко или са били в контакт с раждащи, болни животни и вдигнат температура трябва да се изследват", обясни пред "Фокус" проф. Тодор Кантарджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай