Още две изоставени бебета от началото на годината

Още две изоставени бебета от началото на годината  | StandartNews.com

Пазарджик. Новата година започна зле за медиците в родилните отделения на страната. Оказа се, че раждаемостта през изминалата година е намаляла, след което дойде новината, че майката на първото бебе в Бургас, е напуснала болницата и дори не е уведомила лекарите ще се откаже ли от него. Четири дни след това жената, която е от ромски произход, се появи. Тя се измъкна пред лекарите с извинението, че по-голямото й дете било с температура. Днес пък дойде поредната негативна новина, че две майки, родили първите бебета за годината в Пазарджик, са ги изоставили.

От МБАЛ Пазарджик съобщиха пред „Фокус",че майките на последното бебе за 2014 година и първото за 2015 година, са отказали да ги гледат. „Последното родено бебе беше момче и се появи на бял свят около 22.00 часа. Майката категорично е заявила, че не го иска и си е отишла вкъщи. Тя е на 32 години, от ромски произход и е от град Пещера", каза началникът на Неонатологичното отделение в болницата д-р Мариела Захариева.

„Първото бебе за новата 2015 година е момиче на 21-годишна жена от село Бошуля. Въпреки че е първо дете за нея, тя също не го желае и е заявила това", обясни още тя.

"Днес е първият работен ден след празниците, в който започваме процедурата, която се прави в такива случаи. Ще уведомим Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Пазарджик и отдел „Закрила на детето", уточни д-р Захариева.

В момента една четвърт от децата в Неонатологичното отделение в МБАЛ Пазарджик са изоставени. "Няма никаква вероятност двете майки да размислят и да се върнат, за да си вземат бебето, защото те са заявили желанието да ги оставят и са си отишли, а не просто са избягали за малко", каза още д-р Мариела Захариева.

По-рано стана ясно, че родилката, дала живот на едно от първите бебета за 2015 г. в Шумен, е едва на 14 години и не е била подготвена да стане майка, но нямала друг избор. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай