Опашка до "Тракия" след потопа в Приморско (ОБЗОР)

Опашка до "Тракия" след потопа в Приморско (ОБЗОР) | StandartNews.com

Дяволска река отнесе коли и заведения, хотели и къщи под вода
Туристите в паника, не могат да си тръгнат, други отменят резервации

Пороен дъжд наводни Приморско, а последвалата приливна вълна на Дяволска река отнесе част от плажа в курортното градче. Кметът на общината Димитър Германов обяви бедствено положение, след като над седем часа през нощта вчера се вихри гръмотевична буря. Местните хора разказаха, че е започнал да вали обилен дъжд, придружен с гръмотевици към 3,00 часа през нощта. Реките Ропотамо и Дяволска излязоха от коритата си и предизвикаха наводнения и хаос. Под блокада останаха всички курортни градчета на юг от Бургас - Созопол, Китен, Царево, Ахтопол, Варвара, Резово и Синеморец. Туристите изпаднаха в паника, след като повече от 20 хотела бяха наводнени. Хората отводняваха стаите си и газиха във вода, за да спасят имуществото си. Оказа се, че Приморско е блокирано и няма как да го напуснат, за да се спасят. Единственият изход бе по разбития път през Стрнджа планина и Малко Търново, обратно към Бургас. Мнозина, които пътуваха към курорта за планираните си летни почивки, бяха спрени от полицията още на изхода на Бургас. Множество летовници са отказали резервациите си, други са отложили пристигането си в Приморско за след няколко дни, обясниха хотелиери. Всички пътища в общината бяха затворени. Наводнен бе основният път II-99 към Бургас, а на други места движението бе блокирано от паднали дървета. Алтернативната отсечка през село Ясна поляна също бе трудно проходима. Разклонът през Равадиново за Созопол също бе задръстен. По пътя имаше и множество заседнали автомобили. Малко преди обед преля и язовир "Ясна поляна", което допълнително усложни ситуацията. Водата бе образувала езеро край бензиностанцията на "Петрол" на входа на Созопол. Километрична колона от автомобили се бе образувала чак до военната база Атия. Същински транспортен хаос стана край Черноморец, където се събират алтернативните маршрути от Южното Черноморие. Екипи на КАТ отбиваха автомобилите още при изхода на Бургас в посока юг. Част от шофьорите негодуваха, защото пристигаха със семействата си за лятна почивка. "Платили сме за седмица, ако останем в Бургас, трябва да платим хотел, а едва ли някой ще ни компенсира", недоволстваше софиянец, пътуващ със семейството си за Приморско. Изцяло наводнен е пътният участък в района между Атия и Черноморец в едната посока и между Созопол и Черноморец в другата посока. Заради наводнение алтернативният маршрут през селата Росен и Веселие също бе блокиран.

От областна администрация призовават гражданите да запазят спокойствие и в Бургас призоваха хората да се въздържат от пътуване в посочените направления през следващите няколко дни.

Надигналата се Дяволска река пък буквално заля улиците на Приморско и превърна градчето във Венеция. Вместо коли по тях плуваха отвързани и изпотрошени рибарски лодки. Водата носеше паднали дървета, дори плажни чадъри и отпадъци. Паркиран автомобил бе завлечен навътре в морето, а малък автобус обърнат странично. Десетки рибарски лодки бяха изпочупени и изхвърлени в открито море, над 20 са потънали. "От 50 години такова нещо не се е случвало", коментираха местните. Едно от заведенията на плажа пострада сериозно, като водите на придошлата река буквално изхвърлиха почти цялата стока в морето. Повече от 300 туристи останаха без ток през цялата нощ. Наводнени са повечето приземни етажи на хотелите, магазини и мазета.

Дворове и пътища в селата Ясна поляна и Веселие също са под вода. Множество хора останаха блокирани в Странджа и околностите. Екипите на пожарната започнаха спасителни действия в 5,30 ч сутринта и около обяд успяха да спасят шестима бедстващи. Хората бяха заседнали на т.нар. завой Стависки, където водите на Ропотамо бяха превзели пътя. Водният стълб достигна критичните 150 см. Екипите на пожарната успяха да ги изведат с лодки. Мъж бе застигнат от приливната вълна на Дяволска река в село Веселие и се покатери на трактор, за да се спаси. Няколко часа бе необходимо на спасителите, за да открият човека невредим върху покрива на земеделската машина. Край морето се молят дъждът да спре. "Кризисният щаб е в сградата на общината и ще заседава, докато е необходимо. Все още е затворен пътят Бургас - Созопол. Остава бедственото положение в Приморско. Надяваме се дъждът да спре", съобщи кметът на Приморско д-р Димитър Германов.

"Смокиня" и "Градина" станаха езера

Къмпингите "Смокиня" и "Градина" се наводниха и само за няколко часа заприличаха на езера. Проливният дъжд отнесе множество палатки и къмпинг оборудване. Придошлата вода накара почиващите спешно да преместят караваните си в по-плитките и ненаводнени части в района. Сериозни щети бяха нанесени по плажната ивица. Проблеми имаше и за туристите в "Каваци" и "Дюни", както и покрай резерват "Аркутино".

Два язовира преляха

Нивото на водите в язовирите "Ново Паничарево" и "Ясна поляна" се надигнаха значително след продължителните валежи в сряда сутринта. От ВиК Бургас обясниха, че са овладели ситуацията с язовир "Ясна поляна" и засега нивото на водата се е нормализирало. Другият язовир е с по-малък обем и приливната вълна от него не се е отразила значително на нивото на реките. "По принцип това, което е валяло, не е във водосбора на Ясна поляна, а на реките Дяволска и Ропотамо, които са под язовира. Нивото на язовира е повишено с около 2 см или за денонощието са влезли около 100 000 кубика вода, но за да се напълни остават още 3,5 млн. кубика вода", обясни говорителят на ВиК Бургас Димитър Гюров. От "Пожарна безопасност и защита на населението" обясниха, че на 112 са получени множество сигнали за наводнени приземни етажи на заведения, магазини, хотели и детски градини. На места по пътищата могат да преминат единствено товарни автомобили с повишена проходимост. Освен това е наводнен и пътят по направление Царево в района на Дяволското блато. Навсякъде през целия ден активно работеха екипи на пожарната.

Три часа блокада на Карадере заради порой

Невиждан обилен дъжд се изсипа над варненската община Бяла и наводни града. Заради пороя преди обяд вчера преля малката река Двойница и блокира движението по главния път Варна - Бургас. Кметът Анастас Трендафилов обяви бедствено положение. "Валя един час, но сякаш небето се продъни. Много къщи и обществени сгради са наводнени, има изронен асфалт и други повреди по инфраструктурата. Впрегнали сме шест екипа на пожарната, аварийни групи от горското управление и от ВиК", каза за "Стандарт" Трендафилов. Пороят блокира за близо 3 часа летовници на плажа Карадере. Спасители с високопроходим автомобил успяха да ги достигнат и да им окажат помощ. "При всеки проливен дъжд летовниците в дивата местност закъсват, добре че беше през деня", коментира Трендафилов. Пътят до Карадере е черен, при дъжд се рони и става непроходим за автомобили. До късния следобед вчера бяха спасени шестима от отцепения див район.

Пороят пощади Слънчев бряг

Курортите на север от Бургас бяха пощадени от пороите. Няма наводнени улици и пътища в Слънчев бряг и Несебър. Обстановката в курорта е спокойна, но част от туристите са притеснени отново да не завали. Не е имало проблеми и с електрозахранването, обясниха от общината.

Точно преди месец проливните дъждове потопиха магазини и сергии в комплекса най-вече заради лошата канализация.

Част от плажа изчезна

След преливането на Дяволска река част от плажната ивица в Приморско е отнесена. Образували са се два отделни бряга. Водата е отнесла множество чадъри и шезлонги навътре в морето. Някои от по-безстрашните туристи излязоха в следобедните часове, за да се разходят по плажната ивица и да наблюдават пораженията от природното бедствие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай