Окъпаха в бира рояла "Оставка"

Смени го съветско пиано, симфонии изглаждат споровете на протеста

Окъпаха в бира рояла "Оставка" | StandartNews.com

#ДАНСwithme мина в музикална фаза. От началото на август депутатите "ваканцуват", затова протестиращите на жълтите павета се забавляват с музика. Пред паметника на Цар Освободител вече от месец насам има бял роял, а от няколко дни се появи и черно пиано. И на двата инструмента любители музиканти всяка вечер изпълняват популярни песни. Свирят всичко - от класика до фолклор. Често се стига и до танци, а пространството пред паметника се превръща в концертна зала на открито. Дори музиката от околните заведения не смущава присъстващите, които са предимно млади хора.

Покрай музиката и танците на жълтите павета се прокрадва една съвсем нова атмосфера. Тя е безспорно различна от класическата представа за протест и се дължи на рояла, който бунтарите са кръстили "Оставка". На него освен любители се изявиха и някои изявени музиканти като Васко Кръпката, Роро и др. Целият паметник на Цар Освободител е облепен с плакати и надписи, призоваващи за оставка на правителството. Музикантите бунтари обаче успяват да регулират посланията, които излъчва пространството около тях. Смущаваща бе например появата на портрет на Васил Левски, украсен с фес и надпис:

Апостоле, ние те предадохме!

поставен в основата на паметника. Той обаче бе набързо премахнат от представители на най-отявлените бунтари, които са от първия палатков лагер в градинката между Народното събрание и Софийския университет.
Освен с озвучаване на живо протестиращите се забавляват и с парчета от интернет. Те се пускат директно от лаптопите на бунтарите, спящи повече от месец в другите два палаткови лагера, от лявата и дясната част на паметника. Проблеми с полицията има рядко - самите униформени признават, че им е по-приятно да слушат музика и да гледат как младежите се забавляват, отколкото да пазят зад загражденията. Всъщност, съвсем по отпускарски, край парламента вече метални огради няма. Опъват само една полицейска лента, колкото да не е без хич, но определено летният бунт преминава в съвсем мирен тон, с много музика, танци и хора.
Оказва се, че

езикът на музиката успява да обедини

доста от протестиращите, които иначе са на много различни мнения и имат всякакви виждания за промяната, която трябва да се случи. Едните искат бърза оставка и бързи избори, без ясна идея какво ще се случи след това. Други пък залагат на натиска върху сегашните управляващи с искане за промени в Избирателния кодекс, работеща съдебна система, образователен ценз и т.н. Щом обаче някой седне на рояла или пианото, всички политически полемики мигом спират. Ако изпълнението е достатъчно добро, споровете замлъкват още известно време. Ако пък е "тъпо парче", разпалените дебати за това какво и как да се случи в държавата, продължават с още по-голяма страст. Така се дават оценките за уменията тук, шегуват се мнозина. Един най-изявените майстори на клавишите сред бунтарите е Атанас Стойков, който свири близо месец пред паметника на Цар Освободител. Младежът е самоук, но пък умее достатъчно добре да импровизира всякакви мелодии, които биват аплодирани.
Музикалният инструмент е предоставен на протестиращите от диригента Петър Димитров, реално марката му не е "Оставка", а е известната немска "Рьослер". Произведен е във Виена в далечната 1930 г. За съжаление на мнозина от бунтарите роялът от няколко дни е извън строя.

Причината е пиянски спор

между протестиращи, при който единият успява да се стовари върху музикалния инструмент и да го залее с бира. Функциите му сега се заместват от пианото, което пък е съветско, също доста старо, и е от известната марка "Красный Октябрь". То е донесено от началника на третия палатков лагер на "Източните окупационни сили" Цветозар Вълков. Към двата музикални инструмента често има и цигулково допълнение. Собственикът на струнния инструмент обаче е възрастен и по-честичко отсъства от късните концерти. Разбира се, идват и рок музиканти, танцьори от различни ансамбли, брейкъри и най-обикновени самодейци. Мнозинството от бунтарите признават, че така по-лесно ще дочакат да свърши отпуската на депутатите. Признават, че през септември няма да са така мирни и музикални както досега - защото времето дойде!



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай