Оглупяваме бавно от ракия менте

В домашната се крие опасният метилов алкохол

Оглупяваме бавно от ракия менте | StandartNews.com

Внимание - от калпава ракия се оглупява. Алкохолът менте убива най-фините клетки в човешкия организъм - нервните, категоричен бе за "Стандарт" дълогогодишният лекар от интензивното отделение в Добрич д-р Георги Димитров. "Хората не трябва да пият домашен алкохол или такъв с неясен произход, защото той крие много рискове. При направата на домашна ракия в казаните по селата, а особено пък в домашни условия, изобщо не се контролира процесът на дестилация и в алкохола остава голям процент метилов алкохол, който на практика

е убиецът на мозъчни клетки

признава д-р Димитров. В практиката си се е сблъсквал с много случаи на отравяне с метилов алкохол. Най-страшното е, че нервните клетки, които ракията менте поразява, не се възстановяват. "Бавното убиване на мозъчни клетки с употребата на некачествен алкохол води до т. нар. хронична енцефалопатия или, казано на по-популярен език - интелектуален дефицит. Сред първите засегнати са клетките на очния нерв, затова често ние лекарите се сблъскваме с хора, които заради употреба на некачествен алкохол първо започват да не виждат добре, а

в един момент и ослепяват

алармира още д-р Димитров.
Лекарят е категоричен, че у нас проблемът е сериозен, защото първо алкохолът е широко достъпен и много евтин и, второ - защото е масово разпространено и варенето на домашна ракия. "Докато във винпромите процесът се следи и има контрол на готовата продукция и тя се бракува, ако не отговаря на стандартите, то в казаните никой не следи процеса и няма кой да каже какъв е процентът на метилов алкохол. Ако един човек знае, че в ракията му има 3 на сто от него, то със сигурност няма да я пие, но никой не следи качеството на дестилацията. Наличието му в домашните ракии е високо, защото при домашните казанчета освен че не се следи качеството на процеса и не се контролира, в дестилацията при тях се извличат всички фракции, в това число - и метиловият алкохол", обяснява д-р Димитров.

Лекарите: 50 мг метанол убиват

Кайсиевата е опасна, ако се вари с костилките

Домашната "грозданка" с метилов алкохол и ментетата не са единствената причина леглата в токсикологиите да се запълват бързо, признават докторите. Евтиният спирт за горене, който се продава свободно и масово, е големият мор за скитници, клошари и хронични алкохолици в условията на криза. Те си набавят дневната доза само срещу лев-два. "Който е оцелял от тях, значи е попаднал на партида от етилов алкохол, но напоследък фирмите все по-често произвеждат спирта от метилов", който взема жертви, предупреждава доц. д-р Петко Маринов от клиниката по токсикология към Военноморска болница във Варна. Само за последните десетина дни има три фатални инцидента след як запой и отравяне с метанол, припомни експертът. Докторите не успяха да спасят 54-годишен варненец в неделя, който надигал бутилката напоследък и най-вероятно е пил за капак и спирт за горене. Въпреки бързата реакция на близките му да потърсят лекарска помощ, след като започнал да ослепява, човекът починал в клиниката по токсикология. Варненецът е третата жертва след двама чужди моряци, които се наливали, докато корабът им чакал на рейд, преди да влезе на пристанище Варна. Един от компанията, който по чудо оцелял, казал, че тримата се черпили с медицински спирт. Това е абсурд, категоричен е доц. Маринов. Медицинският спирт е от етилов алкохол и отравянето с него не е смъртоносно. Аутопсията на починалите моряци, които се оказали съвсем млади - под 30 години, показала, че смъртта е предизвикана от метилов алкохол. Сега се води следствие.

От 50 до 100 мг метилов алкохол могат да се окажат фатални, обясняват специалистите. През годините е имало жена рекордьор с 4.76 промила метанол в кръвта при максимално допустими 0.2. 56-годишната дама е една от жертвите в групово отравяне през декември 2005 г. във Варна. За празниците тогава се натръшкали със смъртоносната пиячка 6 души за броени дни, от които само един оцелял, но ослепял. Полиция и данъчни започнали масови хайки по борсите за алкохол, но били образувани само 6 дознания. Основната версия, макар и неофициална, е, че лавината от отравяния била с ракия, забърквана от ромски фамилии в Игнатиево. Мургавите търговци пласирали отровната "грозданка" в бидони по кварталните бедняшки кръчми.

Домашната ракия не би трябвало да съдържа метилов алкохол, категоричен е доц. Петко Маринов. Според него известен риск крие кайсиевата обаче, ако в казана се варят костилките, които съдържат опасни съединения. Това да се вари без костилки е правило номер 1 за нас, спазваме технологията, скочиха казанджии от близките села край Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай