ОБЗОР: Майки на мълчалив бунт пред парламента заради малкия Паоло

ОБЗОР: Майки на мълчалив бунт пред парламента заради малкия Паоло | StandartNews.com

Спешно пишат закон срещу войната по пътищата след трагедията "Паоло"

Стотици български майки излизат на Мълчалив поход на живота в събота в 7 български града - Стара Загора, София, Варна, Пловдив, Бургас, Разград и Банско. Протестът им е срещу безумните убийства на пътя, а повод за тихия бунт е нелепата загуба на 4-годишния Паоло, прегазен в пешеходна зона в центъра на Стара Загора. Инициативата е на сдружение "Зачатие" и е спонтанна акция на две майки от София - Мария Игнатова и Мария Величкова, съвместно с Фондация "Искам бебе". Към нея се присъединяват още 8 фондации, асоциации, сдружения и движения. Те призовават всички майки и съпричастни граждани да ги подкрепят, като се включат в протеста на 7 юни с начален час - 11 ч.

"Решихме да изразим своя гняв, протест и нежелание да продължаваме да живеем в страх за децата си", заяви за "Стандарт" Ирина Попова, зам.-председател на сдружение "Зачатие". Тя уточни, че в София мястото на протеста ще е пред Народното събрание, като няма да има шествие.

"Планираме мълчалив протест, няма да има крясъци и викове. Ще носим цветя и бели плюшени играчки в памет на загиналите деца", категорична е Попова. Майките настояват за незабавни промени в Наказателния кодекс, за адекватни наказания за убийствата на пътя, завишаване на санкциите за нарушителите на Закона за движение по пътищата, по-добър контрол, както и обезопасяване на пътните зони около училища, детски градини, детски площадки и спирките. "Оказва се, че наказанията са изключително неадекватни и до голяма степен са причината за подобни трагедии. Не може навлизане в пешеходна зона да се тълкува като непредумишлено убийство. Според юристи в конкретния случай с Паоло неговият убиец може

да се отърве с максимум 3-4 г. затвор

а при благоприятни обстоятелства - само условна присъда. На Цветанов му дадоха 4 г. за отказ за разследване на СРС-та. Можем ли да съпоставим неговото деяние с отнемането на човешки живот?", възмущава се Ирина. Тя разказва, че познава само задочно майката на Паоло от форума на сдружението. "Красимира се бори с години, за да има това дете, ние най-добре знаем какво й е. Предполагам, че дори тя самата да няма сили да се включи в протеста, нейните близки ще са на шествието в Стара Загора", споделя Ирина.

Искаме да изкрещим: "Стига вече!"

Всички ни е страх за децата ни! Трагедията с Паоло може да се случи на всяка от нас", не сдържа емоциите си Ирина.
Да се отнема книжката до живот на шофьор убиец, който е карал пиян, поискаха родители на загинали на пътя деца. Те се срещнаха в парламента с депутата от ГЕРБ и член на правната комисия Цецка Цачева. "Инициативата бе на родителите на младежите, които загинаха при катастрофа край Луковит. Исканията им съвпадат с нашите, които преди 2 г. отправихме. Обсъдихме какво може да се направи като промяна в закона. Във вторник предложенията ще бъдат внесени в комисия", заяви за "Стандарт" депутатът от ГЕРБ Нели Петрова, която е майка на прегазената на пешеходна пътека във Варна Лора. Родителите на загиналите деца настояват

да се третират като умишлено престъпление

произшествията с жертви на пътя, причинени от пияни водачи. Според тях трябва да се завишат санкциите при шофьори, които карат с превишена скорост, без книжка, с алкохол в кръвта и не спазват ограниченията на скоростта или отнемат предимство на пешеходни пътеки. Нели Петрова смята, че превенцията е наложителна, за да няма повече случаи на смърт на пътя като този с Михаил Куртев, който на 10 юли м.г. блъсна 12 чакащи на спирка пред The Mal на столичния бул. "Цариградско шосе". "Разбрах, че е осъден на 9 г. затвор. И 10, и 1 да са, няма да ни върнат децата. Затова трябва всички родители, които загубихме децата си, да бъдем заедно, за да помогнем, с каквото можем, да се променят законите, за да няма други почернени семейства. Говорих с майката на прегазеното момченце от Стара Загора и очаквам да ми звънне, да се срещнем. Знам, че сега прекалено рано за това и й е много тежко. Тя тръгва по пътя, който аз съм изминала", с болка споделя Петрова.

И майката на прегазената на бул. "Цариградско шосе" от пиян таксиджия Съни смята, че е твърде рано за връзка с родителите на прегазения Паоло. "Ако те искат, ще ме намерят", каза Мирослава Асенова в предаването "Дневен ред" по TV7. Почернената жена е категорична, че

присъдата на Куртев е прекалено малка

и лека за стореното от него. "Нищо няма да ми върне дъщерята. Тя и още едно ангелче - Елена, и още пет инвалидизирани хора, а покрай тях - още стотина разбити живота... Не е адекватна тази присъда!". "Никой не слага в черната статистика хората, останали инвалиди за цял живот след тежките катастрофи. Хора, мислете, когато карате с безумна скорост! Този, който попадне под колелата, може да е вашето дете, вашата сестра, брат", каза през сълзи Мирослава.

САМО ЗА 4 МЕСЕЦА: 7 убити и 226 ранени деца в катастрофи

Само за първите четири месеца на годината от произшествия на пътя са загинали 7 деца на възраст до 17 г. и са ранени 226. Тъжната статистика оповести МВР преди броени дни, когато стартира полицейска акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!". От всичките 6 загинали и 94 ранени са били пътници, 1 загинал и 106 ранени са пешеходци, 26 ранени са шофьори. Травматизмът е най висок във възрастовата група от 10 до 14 г. - 2 загинали и 70 ранени. От 15 до 17 г. 3 са загиналите и 56 са ранени, а от 6 до 9 г. - 1 е загинало и има 60 ранени. До 6-годишна възраст 1 дете е изгубило живота си, а 40 са ранени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай