Обявяват 2017-а за Година на Левски

Обявяват 2017-а за Година на Левски | StandartNews.com

Идеята ни е да обявим 2017 година за "Година на Левски". Това обяви Васил Василев, председател на Общобългарски комитет "Васил Левски".

"Събра ни желанието да превърнем 180-годишнината от раждането на Апостола в едно знаменателно събитие, в което да изтъкнем значението, което има той за формирането на българската нация и държавност. Левски няма нужда от нас, но ние имаме нужда от Левски - нуждата от доверие в себе си и вяра в своите възможности, за които Апостола ни е дал най-светъл пример", обясни Василев. По думите му Апостола е не само блестящ организатор на българската революция, но и философия и идеология. "Надяваме се, че ще съумеем през "Годината на Левски" да накараме все повече хора да повярват в това, с което той се отъждествява - справедливост, човечност, родолюбие, преданост към отечеството, революционна бдителност, равнопоставеност на хората без разлика на вяра и народност, с което той е формулирал днешните принципи на европейската демокрация", допълни Василев. Той и колегите му планират международен план голяма изложба, която да бъде представена във столиците на всички държави, в които обществото е симпатизирало на българската национална кауза - Букурещ, Белград, Москва, Париж, Лондон и Рим. "Написахме писмо до българските евродепутати, в което поискахме изложбата да бъде представена и в Брюксел. За да разберат всички, че преди 150 години в поробена България е имало човек, който е прозрял бъдещето на Европа и е защитавал ценностите, към които се стремим всички днес", каза още Василев. В пресконференцията за представянето на идеята до него застанаха и членовете на инициативния комитет - д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово, Корнелия Маринова, кмет на Ловеч, и проф. Пламен Митев от Историческия факултет на Софийския университет.

Старото "съперничество" между родния град на Апостола и центъра на неговата революционна дейност е повече закачка, отколкото действителност, се шегуваха двамата градоначалници. Нас ни дели единствено Балканът и сега ръка за ръка ще направим всичко възможно, за да се реализира тази идея по възможно най-добрия начин, увериха Кабаиванов и Маринова.

Румънските архиви крият писмата му

Преди година-две Румъния реши да разсекрети полицейските си архиви до 1900 г., обяви Васил Василев. Той уточни, че това е важно за българската историческа наука и българското общество. Василев припомни, че от съчиненията на Иван Вазов и от мемоарите на Захарий Стоянов знаем, че Румъния е била основната "база" на нашата революционна емиграция. Под натиска на османската империя нашите хъшове са били обект на арести на полицията и са конфискували документите им. "Вярно е, че са го правили про форма, колкото да замажат очите на Истанбул, иначе и управляващи и обществото са симпатизирали на българите", уточни Василев. Затова той и колегите му предполагат, че в разсекретените румънски архиви може да се крият неподозирани факти и доказателства, които да дадат нова светлина върху националноосвободителната борба на българския народ. Чрез посланика ни в Букурещ вече е поискано наши историци да имат достъп до документите. "Възможно е там да има дори неизвестни писма на Левски, да не говорим за документи, свързани с всички други наши революционери", добави Васил Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай