Обявиха новите Чудеса на България

Обявиха новите Чудеса на България | StandartNews.com

Още за кампанията – ТУК!

Кампанията „Чудесата на България" на вестник „Стандарт" стана на 6 години. Поредните награди и грамоти бяха връчени в празнична обстановка в столичния Национален исторически музей.

Тържествената вечер беше уважена от част от политическия елит, бизнесмени и историци.

В категория „Атракции" за номер едно на 2016 г. в кампанията на „Стандарт" беше избран Античният театър в Пловдив. Той спечели вота на читателите в конкуренция с пещерата „Магурата" край Белоградчик" и Античния и средновековен град в Сандански. Победителят беше обявен от Димитър Главчев, зам.-председател на Народното събрание.

В категория „Открития" на първо място беше класиран древният град Мисионис край Търговище, в конкуренция с балнеокомплекса Акве калиде и античният град Хераклея Синтика до Рупите. Победителят беше обявен от председателя на БСП-Лява България Корнелия Нинова.

В категория „Съкровища" спечели Рогозенското съкровище, в конкуренцията на Преславското злато и Съкровището от Летница. Победителят беше обявен от директора на НИМ Божидар Димитров.

Музеят на София е номер едно в категория „Музеи", обяви депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по култура Ирена Соколова. Подгласници са Музеят на розата в Казанлък и Музеят на бойната слава в Ямбол. Г-жа Фандъкова, която получи наградата, заяви, че кампании като „Чудесата на България" връщат достойнството ни. А г-жа Соколова разкри, че тази година всички музеи в България са на печалба.

НИМ получи награда за Музей на музеите, връчена от депутата от БДЦ Росен Петров на Божидар Димитров.

През 2017 г. кампанията ще добави категория за православните храмове. По този случай епископ Сионий от Троянския манастир получи награда от г-жа Бозукова за Манастир на годината.

В раздел Културно-исторически туризъм Созопол и Банско бяха обявени за лятна и зимна туристическа дестинация номер едно на страната. Замъкът в Равадиново е лятна атракция номер едно. Наградите бяха обявени от председателя на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин, и бизнесмена Стефан Шарлопов.

Посланикът на Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова получи награда за Меценат на 2016 година за изключителния й принос за реставрацията на великотърновския „Трапезица", връчена й от Бони Петрунова, зам.-министър на културата.

Награда за Дарител на вярата беше връчена на премиера в оставка Бойко Борисов от Светия синод - за положените усилия за реставрацията и опазването на манастирите и храмовете в страната.

Наградените благодариха на "Стандарт" и увериха, че кампании като "Чудесата на България" съхраняват нашето достойнство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай