Обвиняват завод за замърсената вода в Панагюрско

Обвиняват завод за замърсената вода в Панагюрско | StandartNews.com

Панагюрище. Комбинат „Асарел-Медет" е виновен за мръсната вода в река Банска Луда и измрялата риба. Това смятат голяма част от живущите в село Баня. В съседните села Бъта и Попинци,през които минава луда Яна, положението е същото, съобщава бТВ.

Хората обясняват, че не пият водата от чешмата вкъщи от години. Много от тях се опасяват, че подпочвените води са замърсени.

„Като пуснеш кранчето тече мътна вода ,щом не я пие агнето какво искаш, значи водата не е качествена. Купуваме си вода, наливаме си вода от бътовската чешма да си мием чиниите и паниците", обяснява местен.

„Ами, замърсена е, различни цветове – като в приказките: жълта вода, червена вода", казва възрастна жена и обяснява, че хората, които садят зеленчуци, взимат вода за поливане Луда Яна.

Жители на село Баня обясниха още, че на 7 и 8 май реката е била със сиво-зелен цвят, докато преди това водата е била относително чиста.

Има и хора, които не вярват, че реката е замърсена. Така мненията се разделят на две. Групичка, която работи в комбината „Асарел-Медет", заяви, че водата е чиста, а сигналите за замърсяване са пускани от човек, който има връзка с екологична организация.

Не е имало авария, а апаратурата не е отчела никакви промени в химичния състав на водата, каза пред бТВ генералният директор на предприятието Делчо Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай